Mitt bland
Schwarzwalds gröna skogar och kullar ligger Alpirsbach. Här brygger den fjärde
generationen Glauner öl, något familjen gjort sedan 1880. Det kan vi tacka
järnvägen för.

Redan
1877 bestämde sig Gottfried Glauner för att ge det nedlagda bryggeriet i
Alpirsbacher nytt liv. Han förstod att den kommande järnvägslinjen skulle ge
staden fler besökare och att dessa säkert ville ha gott öl att dricka. Sonen
Karl Albert skickades iväg till Weihenstephan för att lära sig hantverket. När
han kom tillbaka som färdig bryggmästare 1880 tog han sig an uppdraget att
brygga ”det bästa ölet i när och fjärran”. På den vägen kom det sig att
Alpirsbacher Klosterbräu fortsatte den lokala bryggartradition som
benediktinmunkar startade när de bodde i stadens kloster 1095-1534.

Fyra snabba
frågor till John Hartmut på bryggeriets marknadsavdelning:

Har ni någon speciell filosofi?
Vårt
fokus ligger på den regionala marknaden; ungefär hälften av vår försäljning sker
inom en radie på 15 mil från bryggeriet. Vi har nitton öl i vårt sortiment,
några säsongsöl och ett specialöl (”craft beer”). Det var det första specialölet
i Tyskland, men bryggs helt i enlighet med den tyska renhetslagen, Reinheitsgebot. Vår filosofi är att göra
riktiga öl, genom att använda bra råvaror och med välutbildad och professionell
personal på alla positioner.

Vad är
speciellt med era öl?

Vi har tillgång till eget vatten från
källor och andra vattentäkter i ett närbeläget skogsområde, vilket gör oss
oberoende. Genom det geografiska läget har vi en mycket hög vattenkvalitet och
väldigt mjukt vatten, vilket är perfekt för att brygga ljus lager och pilsner.
På våra etiketter skriver vi att ölet är ”bryggt med det berömda bryggarvattnet
från Schwarzwald”. Vi använder endast hela humlekottar i våra öl, inget
humleextrakt! Det kan vi göra eftersom vi har ett humlefilter och en speciell filtreringskonstruktion
i bryggeriet. Dessutom använder vi bara vår egen jäststam; ursprungsjästen
finns förvarad i en jästbank.

Vilket
öl är er bästsäljare eller specialitet?

Vår bästsäljare heter Spezial och utgör ungefär femtio procent
av vår produktion. Det är en ljus, gyllenfärgad lager med hundra procent
kornmalt. Vi har även specialölet Ambrosius,
som säljs i 75-centilitersflaska. Endast 20 000 flaskor tillverkas varje
år. Hållbarhetstiden i oöppnad flaska är sju år och ölet passar bra som
aperitif.

Vad
har ni för planer för framtiden?

För tillfället finns inga planer på
några nya öl, men det däremot på ny utrustning. En sak vi jobbar på är att
själva kunna reducera alkoholen i våra alkoholfria öl. Öl med låg alkoholhalt
blir alltmer populära, men som det är nu måste vi göra alkoholreduceringen hos
andra bryggerier. Vi vill helst kunna göra detta själva, eftersom det är bättre
att ha allt under egen kontroll. Dessutom försöker vi hela tiden förbättra
organisationen och kanske få fler nationella och internationella kunder.

Ambrosius görs endast i begränsad upplaga (foto: Alpirsbacher Klosterbräu).

Öl i urval

Spezial
Stil: Underjäst
Klosterbier
Alkoholhalt:
5,2 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9
%
Stamvörtstyrka:
11 %

Kleiner Mönch
Stil:
Underjäst Mildbier
Alkoholhalt:
5,4 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Kloster Zwickel
Stil:
Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt:
5,4 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Kloster Starkbier
Stil: Bocköl
Alkoholhalt: 7,3
%
Stamvörtstyrka:
16 %

Ambrosius
Stil:
Överjäst Klosterbier
Alkoholhalt: 7,7
%
Stamvörtstyrka:
18 %

Klosterstoff
Stil: Märzen
Alkoholhalt:
5,9 %
Stamvörtstyrka:
13 %

Klosterweisse
Stil: Bärnstensfärgad
Weissbier
Alkoholhalt:
5,7 %
Stamvörtstyrka:
12 %

Weizen Hefe
Hell

Stil: Ljus Weissbier
Alkoholhalt:
5,5 %
Stamvörtstyrka:
12 %