Kölsch för
att fira Reinheitsgebot

Trodde ni att det var slut med jubileumsöl till Reinheitsgebots 500-årsjubileum? Då får
ni tänka om! Nu kommer nämligen Gaffel Kölsch med ytterligare ett bidrag till
firandet. FAB4 är en pale ale som
bryggmästare Reiner Radke använt fyra humlesorter till. Lemondrop, Galaxy,
Chinook och Perle ger fruktiga och gräsiga smaker. Korn- och karamellmalt
bidrar till den fina bärnstensfärgen. Alkoholhalten är 5,8 procent och
stamvörtstyrkan 13 procent. Självklart är ölet bryggt helt i enlighet med den
tyska renhetslagen. Det säljs på 75-centilitersflaskor i 1 516 exemplar
och är endast tillgängligt på Gaffel am Dom i Köln, Gaffel am Bock i Bergisch
Gladbach och i Gaffels webbshop.

FAB4 släpps endast i 1 516 flaskor (foto: Gaffel Kölsch).

Nytt öl i
Cambas PHNTM-serie
Varje månad presenterar Camba Bavaria ett nytt öl i begränsad
upplaga i sin PHNTM-serie. Maj månads öl heter HCMT, vilket står för Helmut’s
Comet IPA
. Det är helt enkelt en india pale ale bryggd på Comet-humle. Receptet
kommer ursprungligen från Helmut Weber, vinnare av Cambas hobbybryggartävling
förra året. Bryggmästare Ferdinand Weingarten och bryggare Sabine Thaler har förfinat
det och skapat en gyllene öl på 6,9 procent alkohol och 16,5 procent
stamvörtstyrka. I doften anas citrongräs och vilda bär, som även återkommer i
smaken. PHNTM-serien beskrivs som en kreativ lekplats för bryggmästaren, som
verkligen tillåts släppa loss. Det första ölet i serien hette RHGB och släpptes
i april som en hyllning till den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot). Dessa öl tappas bara en gång på flaska och när dessa
är slut är ölen borta för alltid.

Sabine Thaler, Ferdinand Weingarten och Helmut Weber har ett öl ihop (foto: Camba Bavaria).


Inspirerade
av kanariefåglar

Glückauf Biere i Gersdorf, Sachsen, har gått tillbaka till regionens
gamla gruvindustri i skapandet av sitt nya öl Bubi Helles. De färgglada flaskorna pryds av kanariefåglar, som i
hundratals år offrade sina liv för gruvarbetarnas säkerhet och blev en symbol
för gruvnäringen. För att hedra denna lojala medarbetare i gruvans mörker, har
Glückauf skapat ett ljust öl enligt ett över hundra år gammalt recept – ett
recept som alltså fanns redan under gruvbrytningens storhetstid. Alkoholhalten
ligger på 5 procent och stamvörtstyrkan på 11,5 procent.

Som om detta inte vore nog, så bjuder Glückauf dessutom in till
bryggerifest den 4 juni. Bryggerivisningar, mat, musik och aktiviteter för
barnen blir det från klockan 15.00.

Glückauf Bieres vd Astrid Peiker visar upp Bubi Helles (foto: blick.de).


Hantverksfest
i Freising

Apropå ölfester. Den 28-29 maj är det Hopfen & Malz Craftbeerfest i Freising. Detta är den första ”craft
beer”-festivalen i centrala Freising. Det kommer att gå att prova mer än
trettio ölsorter, som alla visar upp mångfalden av stilar, kultur och nya
trender. Med ”craft beer” menar arrangörerna hantverksmässigt producerad öl,
som utmärker sig genom högkvalitativa ingredienser, okonventionella smaker och
återupplivande av gamla bryggartraditioner. Tradition och utveckling står inte
i motsats till varandra för ”craft beer”-bryggare, snarare tvärtom. Traditionell
ölbryggning har en historia som inte bara ska bevaras, utan även utvecklas och
föras vidare. Men att alltid berätta samma historia skulle vara tråkigt.


Gyllene pris till
Brauhaus Faust

I torsdags höll den bayerska ölbranschen stor fest- och galadag i
München. Inte bara korades en ny öldrottning, det delades även ut priser.
Brauhaus Faust i Miltenberg fick ta emot priset ”Gyllene ölidén”(Goldenen Bieridee). I motiveringen står
det bland annat att bryggeriet är en galjonsfigur inom fränkisk ölkultur.
Brauhaus Faust har på många sätt arbetat för lokalsamhället och betyder mycket
för regionen, så väl när det gäller miljö som socialt, kulturellt och ekonomiskt.
Det finns en stark koppling mellan staden Miltenberg och bryggeriet, och människor
i regionen Churfranken och Rhein-Main identifierar sig mycket och gärna med
”sitt” bryggeri.

Brauhaus Faust tar emot priset Gyllene Ölidén (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.)


Honungsöl
från Lahnstein

Lahnsteiner Brauerei släpper en ny version av sitt Honigbier. Alkoholhalten hamnar på
stadiga 11,7 procent, vilket dock är lägre än tidigare versioner. Ölet har jäst
med äkta honung från Rhein-Lahn-Kreis i delstaten Rheinland-Pfalz.
Redan de gamla germanerna var kända för sitt honungsöl, som var överjäst och
naturligt grumligt. Drycken innehåller såväl humle som kornmalt och skulle i Sverige
kanske kallas mölska, ölmjöd eller maltmjöd.