Mitt i Berlins blomstrande småbryggarlandskap finns en svensk. I september 2015 startade hembryggaren Andreas Håkansson Pirate Brew tillsammans med sin spanska flickvän Christipa.


I stadsdelen Tiergarten, mitt i den tyska huvudstaden, har Andreas och Christipa startat sitt Pirate Brew. Efter att ha bryggt på hobbynivå en tid, bestämde sig paret för att uppgradera verksamheten 2015. Bryggeriet beskrivs som ett socialt hantverksölsprojekt, som handlar om att dela upplevelsen med ölbryggning och genom samarbete och erfarenhetsutbyte skapa öl med en egen historia och personlighet. Den sociala biten är alltså central i verksamheten och bryggeriets motto är följaktligen ”Brewing it social”. De första piratölen började säljas i Berlin i januari 2016.

Fyra snabba frågor till Andreas och Christipa:

Har ni någon speciell filosofi?
Vi älskar ”the craft brew community”. Vi har träffat många nya vänner, både ölbryggare och öldrickare. Vi försöker ta tillvara dessa erfarenheter och fokuserar på att ha kul. För oss kommer faktiskt ölen i andra hand. Den sociala biten är det viktigaste – har vi inte kul med Pirate Brew så skrotar vi projektet.

Vad är speciellt med era öl?
Vi brygger endast mörka/svarta öl. Vi gillar den sociala biten och har mycket fokus på olika collabs. Hittills har vi bryggt öl med andra bryggerier i Spanien, Danmark och Berlin.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår ögonsten är vår Pirate Porter, en humlig och lättdrucken porter med Citrahumle. Citra och porter är inte den vanligaste kombinationen, men funkar riktigt bra ihop.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi har ett par projekt på gång. Vår nästa collab här i Berlin är med ett litet bryggeri startat av två amerikaner, Two fellas brewery. Efter sommaren kommer vi fokusera på att börja sälja öl på flaska, det som till slut ska bli en Pirate Porter Trio – original, chili och kanske apelsin.

Andreas och Christipa brygger öl mitt i Berlin (foto: Pirate Brew).

Egna öl

Pirate Porter
Stil: Porter
Alkoholhalt: 5,7 %
Beska: 36 IBU

Chili Pirate Porter
Stil: Chiliporter
Alkoholhalt: 5,6 %
Beska: 40 IBU

Samarbeten

Schwarzwald – Black Forest
Samarbetspartner: Gamma Brewing Co., Danmark
Stil: Black IPA
Alkoholhalt: 6,7 %
Beska: 50 IBU

Juanito Polarez Black Lager
Samarbetspartner: Cervezas Alegría, Spanien
Stil: Svart lager
Alkoholhalt: 4,8%
Beska: 26 IBU

Go Wild Hot Unicorn #1
Samarbetspartner: Tyris Cerveza Artesanal, Spanien
Stil: Chiliöl
Alkoholhalt: 5,0 %
Beska: 35 IBU