I samband med den tyska bryggerinäringens dag i Berlin, delades det för första gången ut utmärkelser till tyska hantverksöl. Medaljörerna har genomgått och klarat rigorösa
kvalitetstester.

Glada medaljörer belönas för sitt hantverksöl (foto: DLG).

Testcentret hos det tyska hushållningssällskapet Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) har för första gången delat ut medaljer till tyska hantverksöl (Craft Bier). Mottagarna av guldmedaljerna har fått bästa resultat vid kvalitetsprövningen.

Totalt delades det ut 46 guldmedaljer, åtta silvermedaljer och sju bronsmedaljer. De stora
vinnarna blev bayerska Schlossbrauerei
Maxlrain
med åtta guldmedaljer. Sex guldmedaljer vardera gick till
Berlinbaserade Lemke och Brauhaus Riegele i Augsburg.

Alla öl genomgår noggranna laboratorietester. Testerna görs i samarbete med Tysklands två främsta bryggarinstitut, VLB Berlin och Forschungszentrum Weihenstephan für Brau- und Lebensmittelqualität. Bland annat undersöks vört, alkohol, grad av jäsning, ölets färg, pH-värde och biologisk hållbarhet. I motsats till andra DLG-tester undersöks endast ett prov, eftersom ölens unika egenskaper är viktigare än att jämföra likheten mellan två olika buteljeringar. De öl som klarar testerna belönas med medaljer i guld, silver eller brons. Alla ”guldöl” får dessutom en smakprofil definierad av en expert.

Den amerikanska
definitionen
av hantverksöl (craft beer) kan inte direkt tillämpas i
Tyskland. Här används begreppet huvudsakligen om nya, ur tysk synvinkel
icke-traditionella öl, inspirerade av främst USA, men även Belgien och Storbritannien. Genom att börja kvalitetskontrollera även dessa öl, erkänner DLG hantverkstrenden och belönar de bästa ölen. De nya kvalitetskontrollerna har tagits väl emot av den tyska ölindustrin. Runt hundra olika hantverksöl har testats av DLG:s experter inom ramen för denna första kontroll. De flesta tyska
hantverksöl bryggs i enlighet med den tyska renhetslagen (Reinheitsgebot), som i år firar 500-årsjubileum och som bland annat säger att öl endast får innehålla malt, humle, jäst och vatten.

Här hittar ni alla medaljvinnande öl.