Kraftfull IPA från Berlin
Strassenbräu i Berlinstadsdelen Friedrichshain kommer med den andra batchen av sin Nelson Mosaic Imperial IPA. Från att ha haft en alkoholhalt på 9 procent jämnt, landar den nya omgången på hela 9,9 procent. Beskan hamnar på 77 IBU. Ölet finns än så länge endast i bryggeriets egen bar på Neue Bahnhofstrasse 30.


Strassenbräu serverar nytt öl i sin bar (foto: Strassenbräu).

Nattligt besök i humlegården
I Rheinland-Pfalz hittar vi bryggeriet Hachenburger i staden med samma namn. Under tre sommarkvällar bjuder man in ölälskare att besöka deras bryggeri och egna humleodling. Den 14 och 28 juli samt den 4 augusti öppnar man dörrarna för grupper på max 25 personer. Under en guidad tur får besökarna veta mer om den aromahumle som varje år skördas för att användas i ölbryggningen. Det finns även möjlighet att testa det färdiga resultatet i en blindprovning av olika ölsorter. Visningarna börjar klockan 19.00 och beräknas pågå i cirka tre timmar. Pris: 29 euro per person.


Hachenburger bjuder in till nattvandring i humlegården (foto: Hachenburger).

Tyskbryggda Stone till Systembolaget
Den 8 juli släpper Systembolaget nya öl i små partier. Bland mycket annat kommer två öl som bryggts av Stone Brewing Co i deras Berlinbryggeri. Det handlar dels om den mäktiga Arrogant Bastard Ale, som i amerikansk version fått hela 99 poäng på Ratebeer. Ölet kommer i 20 000 halvlitersburkar à 32,90 kronor. Det andra ölet är klassiska Stone IPA, som kommer i 33-centilitersburkar och kostar 24,90 kronor styck. Totalt släpps det 30 000 burkar av ölet som fått full pott (100 poäng) på Ratebeer. Återstår att se om det har satts någon tysk prägel på ölen.


Här bryggs det tyska Stone-ölet (foto: beerpulse.com).

Lammert ny ölambassadör
Tyska förbundsdagspresidenten Norbert Lammert har utsetts till ölambassadör av tyska bryggarförbundet, Deutsche Brauer-Bund. Han efterträder därmed jordbruksminister Christian Schmidt. Hederstiteln ölambassadör har funnits sedan 2002 och delas ut till tyskar som visat ett stort engagemang inom olika områden. Tidigare har titeln bland annat innehafts av Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier (2008) och skådespelerskan Jessica Schwarz (2004).


Norbert Lammert är ny ölambassadör (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).

Sommartider hej hej!
Så här innan semestrarna börjar på allvar, vill jag ta chansen att tacka för alla glada tillrop jag fått. Kul att bloggen är uppskattad! Jag vill också passa på att förvarna om att det kanske inte kommer att vara lika stor aktivitet under sommaren. Men räkna ändå med en del nya inlägg om öllandet framför andra – Tyskland. Trevlig sommar!