Camba i österrikiskt samarbete
Alltid
lika aktiva Camba Bavaria har gjort gemensam sak med det österrikiska
bryggeriet Bierol. Tillsammans har de tagit fram tre innovativa och
experimentella öl. Det första, Rivière, är en saison som skapats i Cambas
bryggeri i Truchtlaching. Det är ett halmgult, ofiltrerat öl med doft av
krusbär. Kazbek- och Saphirhumle ger ölet en viss torrhet. För den andra delen
av samarbetet begav sig gänget från Camba till kollegorna i Tyrolen. Där
bryggdes en amber ale med enbär plockade från alpsluttningarna. De två första
ölen blev så bra att man bestämde sig för att blanda dem. Resultatet blev Cuvée
Frontière
– en perfekt blandning av två världar. Alla tre ölen går att prova
på Cambas Tap-House i München. Såvida de inte redan är slut förstås.

Camba kokar ihop nya öl tillsammans med Bierol (foto: Camba Bavaria).


Festa med Welde

I
nordvästra Baden-Württemberg hittar vi Plankstadt. Där huserar bryggeriet
Welde. Den 5-7 augusti bjuder de in till Weldefest i deras Lustgarten. Under
dessa dagar bjuds det på levande musik, food trucks, bryggerivisningar och – så
klart – massor med öl. Under Craft Beer
Tap Day
den 5 augusti går det att prova flera spännande öl av småbryggerier
från olika delar av Tyskland, direkt från fat. Självklart har Welde själva
flera av sina specialiteter på plats.

Tidigare Weldefester har dragit mycket folk (foto: heidelberg24.de).


Blandar weissbier med citron

Att
blanda öl med fruktsaft eller -läsk är populärt i Tyskland. Blandar man
exempelvis weissbier med citronsaft får man något som kallas Russ. Detta är precis vad Franziskaner
har gjort. I deras nya Natur Russ har de blandat sin klassiska veteöl
med lika delar äkta citronsaft. Drycken har en pikant citronsmak, helt utan onaturliga
tillsatser. Den har också en för varma dagar mycket drickvänlig alkoholhalt på
2,5 procent.


Skörda humle med Kauzen

Humle
är som bekant en vital ingrediens i ölbryggning. Sensommar och tidig höst är
det dags att skörda det gröna guldet. Kauzen Bräu i Ochsenfurt bjuder
traditionsenligt in allmänheten att delta i skördandet i den egna
humleodlingen. I år äger den stora begivenheten rum den 3 september. Mer
information väntas senare i sommar.

Alla som vill får hjälpa till med humleskörden (foto: Kauzen Bräu).