Berlin är staden där det mesta i ölväg kan hända. Till exempel kan två för varandra helt okända amerikaner träffas på en ölfestival och bestämma sig för att starta ett bryggeri tillsammans.


Det var 2014 som Michael Moineau från Michigan träffade Robert Faber från Wisconsin på en ölfestival i Berlinstadsdelen Marzahn. Killarna från de två amerikanska granndelstaterna blev genast kompisar och ett år senare hade de startat Two Fellas Brewery tillsammans. De två hade lite olika ingångar till hantverket bakom ölbryggning. Robert var en hängiven hemmabryggare innan han flyttade till Tyskland, medan Michaels ölintresse mer handlade om själva drickandet och de sociala bitarna. I dag brygger de sitt öl på The Castle Pub i stadsdelen Wedding, där de producerar cirka 500 liter varje vecka. Bryggningar sker en eller två gånger i veckan; däremellan handlar det mest om rengörning, buteljering, kolsyresättning och provsmakning. Den mesta ölen fylls på fat och förvaras kallt eftersom den är opastöriserad. Mycket av det som bryggs går direkt till Castle Pubs kranar, men man kommer även att börja distribuera till andra barer inom en snar framtid.

Fyra snabba frågor till Michael Moineau:

Har ni någon speciell filosofi?
Vårt mål som bryggeri är att producera hantverksmässigt tillverkade ales, som är anpassade efter säsong och mycket drickbara. Vi har nyligen släppt vår nya gose med Himalaya-salt, som vi kallar Basecamp. Den är saltig, sur och uppfriskande. Vi tror att det blir en fantastisk sommardryck. Ett annat öl som är på gång är ett amerikanskt veteöl. Vi använder Hüll Melon-humle, som doftar av jordgubbar, honungsmelon och godis. Vi gillar idén med att göra en amerikansk variant av en traditionellt tysk ölstil, med en ny tysk humlesort. Våra övriga sommaröl består av en blodapelsin-wit, en tropisk pale ale och en röd pale ale.

Vad är speciellt med era öl?
De har massor med smak och är lättdruckna. Vi lägger ner mycket tid och energi på att se till att varje fat vi skickar iväg är vårt bästa.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår blodapelsin-wit är för närvarande vår bästsäljare. Den är perfekt för sommarmånaderna. På vintern gör vi en mycket trevlig porter. Bland våra öl är det min favorit.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vi planerar alltid för nya öl. Som ett litet bryggeri kan vi ta lite mer risker och producera enstaka, experimentella brygder. Om det funkar, så säljer vi det eller ger det till puben. Om det inte funkar, så har vi några fester med våra vänner och dricker upp allt själva.

Michael Moineau och Robert Faber har ett bryggeri ihop (foto: Two Fellas Brewery).

Öl i urval

Basecamp Himalayan Gose
Alkoholhalt: 4,6 %
Beska: 7 IBU
Tillgängligt: På fat

Bull Moose Porter
Alkoholhalt: 6 %
Beska: 40 IBU
Tillgängligt: På fat

Rouge Agent Red Pale Ale
Alkoholhalt: 5,7 %
Beska: 29 IBU
Tillgängligt: Inom kort

TGS Blood Orange Wit
Alkoholhalt: 4,8 %
Beska: 13 IBU
Tillgängligt: Inom kort

TGS Quizmaster’s Wit
Alkoholhalt: 4,7 %
Beska: 20 IBU
Tillgängligt: På fat

TGS Super Sorachi Ace Saison
Alkoholhalt: 7,4 %
Beska: 31 IBU
Tillgängligt: På fat

TGS Wheat Pale Ale
Alkoholhalt: 5,4 %
Beska: 16 IBU
Tillgängligt: På fat