Superale
från Bayern

Lang-Bräu i Schönbrunn i norra Franken har tagit fram en
ale, som enligt bryggeriet själva utgör en ny ölkategori. Superale har tagits fram efter nästan ett år av experimenterande
och tjugo testbrygder. Tanken var att göra ett naturligt öl med mer smak och
större karaktär än sina konkurrenter. Resultatet är en ofiltrerad, rödgyllene
ale som fått jäsa till full mognad i flaskan. Ingredienserna är lokala i form
av humle från Hallertau (Perle, Mittelfrüh och Tradition), inhemsk malt
(pilsner, ljus vetemalt, Caramünch II och Abbey Malt) samt friskt källvatten
från Fichtelgebirge. I smaken återfinns en mild
fruktighet, kryddig humlighet, en kraftfull och aningen söt maltarom
tillsammans med en viss nötighet. Alkoholhalten ligger på 4,9 procent.
Hjärnorna bakom det nya ölet är bröderna Richard och Rudolf Hopf (jo, de heter
så!), två lokala förmågor som kommer att ta fram många nya och innovativa öl i
framtiden.

Bröderna Richard och Rudolf Hopf är hjärnorna bakom Superale (foto: Lang-Bräu).


Porter med smak av Döda havet

Berlinbryggeriet Schoppe Bräu har tillsammans med The
Dancing Camel
i Tel Aviv tagit fram en porter med smak av salt karamell. Liv on the Dead Sea heter den och är uppkallad
efter bryggmästare Thorsten Schoppes ettåriga dotter. Vörten har karamelliserats lätt i pannan. Därefter har havssalt från Döda havet tillsats
för att skapa en bra balans mellan sött och salt. Ölet är bryggt med
humlesorterna Herkules och Saphir och har en alkoholhalt på 6 procent. Första tillfället
att smaka skapelsen är på Braufest Berlin nu på fredag.

Havssalt från Döda havet ger smak åt den nya portern (foto: Schoppe Bräu).


Vikingaöl från Trier

På fredag öppnar Trierer Petrusbräu det
första fatet av sitt nya säsongsöl. Trots att Trier mest är känt för sina
romerska lämningar, så är det vikingar som står i centrum. Olfrygt är en pilsnervariant, där man använt en speciell dekoktion
för att ge ölet en kraftigare smak. Dessutom är det bryggt med tre olika
humlesorter: Herkules, Tradition och Amarillo. Olfrygt (eller snarare Ølfrygt)
är ett gammalt danskt ord som betyder rädsla för att inte kunna få tag i öl,
något som vikingarna kanske kände när de var ute på sina plundringståg.

Bryggare Christian Klahm har vikingar i tankarna (foto: volksfreund.de).


Oktoberfesta med
Camba

Den 15 oktober blir det oktoberfest på Camba
Biererlebniswelt
i Truchtlaching. Förutom god tillgång till Camba Bavarias
smakfulla öl, utlovas det rejäl mat, syndiga desserter och glad stämning. För
underhållningen svarar Stimmungsband Mörnthaler från Obing. Kalaset börjar
klockan 19.00 och kostar sju euro i inträde.

Massor av smakfull öl utlovas på Cambas oktoberfest (foto: Camba Bavaria).


…eller i Stockholm

Oktoberfesterna duggar tätt i Tyskland
under hösten. Men den som vill få en smak av festligheterna, och av tyskt öl,
behöver bara bege sig till Stockholm. Mellan den 15 september och 8 oktober
anordnar där Man in the Moon för trettonde året i rad sin egen oktoberfest. Det
kommer att finnas upp till 25 olika tyska öl samtidigt på fat, upphällda i halv- eller
helliters sejdlar. Till detta serveras gedigen tysk mat i form av korvar,
fläsklägg, knödel, schnitzel och apfelstrudel. Onsdag-lördag blir det också passande
musik med Tyrolerbandet.

Man in the Moon förvandlas snart till en bit av Tyskland (foto: Man in the Moon).