En historisk
bryggartradition och en hare på villovägar. På den grunden vilar bryggeriet som
kan se tillbaka på en över 500 år lång historia i ett av världens verkliga
ölcentrum – Bayern.

Hasen-Bräu har haft sitt hem i bayerska Augsburg sedan 1464.
På den tiden var det vanligt med små husbryggerier och Hasen-Bräu härstammar
också från ett av dessa, nämligen tavernan Zu den drey Glass. Det nuvarande
namnet kommer sig av att en hare (Hase)
en gång letade sig in i bryggeriet. När ägaren skulle jaga ut djuret, ramlade
han på harens nos. Haren försvann dock oskadd, men namnet blev kvar. 550 år
senare håller Hasen-Bräu fortfarande den gamla bryggartraditionen i Augsburg vid
liv. 2011 öppnade man sina nya lokaler i stadens gamla, byggnadsminnesmärkta slakteri.
Kälberhalle, som stället heter, har plats för både bryggeri och restaurang.
Sedan 2004 ägs Hasen-Bräu av Oetker-Gruppe och ingår därmed också i
Radeberger-gruppen.

Fyra snabba frågor
till
Stefanie Lehmeyer på bryggeriet:

Har ni någon speciell filosofi?
Enkelt, ärligt, genuint – det är Hasens öl.

Vad är speciellt med era öl?
Det faktum att Hasen-Bräu har en över 550 år lång tradition
känns inte bara i smaken – det kan också ses. De klockformade flaskorna med de
enkla pappersetiketterna står för brygghantverk och jordnärhet. Ölbryggning är,
i dag som förr, ett hantverk. Våra bryggmästare har hjälp av modern teknik, men
inga ingredienser hamnar i bryggkaret utan att först ha kontrollerats av dem
själva. Förutom sina händer, använder de även sina näsor och ögon för att
brygga de goda Hasen-ölen.

Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Vår ofiltrerade kellerbier, Augsburger Original, är populär. Den bryggs med hantverksmässiga
metoder i Kälberhalle och avnjuts av äkta finsmakare och kännare av ofiltrerat
öl.

Vad har ni för planer för framtiden?
Vårt mål i dag är att inspirera dem som köper Hasen-öl, styra
vårt traditionella bryggeri mot en bra framtid och föra det vidare till nästa
generation. Det är detta som driver oss – dag efter dag.

Augsburger Original är populärt bland öldrickarna (foto: Hasen-Bräu).


Öl i urval

Augsburger
Original

Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Hasen
Hell

Stil: Dortmunder/Helles
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %

Hasen
Extra

Stil: Helles/Export
Alkoholhalt: 5,3 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %

Weisser
Hase

Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %

33
Dry

Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 11,7 %

Oster-Festbier
Stil: Märzen
Alkoholhalt: 6,0 %
Stamvörtstyrka: 13,2 %