Kärleksöl i ny förpackning
Det var
ett tag sedan vi hörde av gänget på Camba Bavaria. Men nu är de på gång igen,
och den här gången är det kärlek i luften. I samarbete med Stefan Dettl,
Truchtlachings mest kända musiker och frontman i bandet LaBrassBanda, har man
tagit fram Lovebeer. Detta är en spännande
tolkning av ett klassisk veteöl, som nu kommer i nydesignad flaska. Doft av
mango och papaya ger en fruktig öppning. Smaken domineras av citrustoner från
grapefrukt och blodapelsin, som övergår i en distinkt blommig beska från
Simcoe-humlen. Alkoholhalten ligger på 5,2 procent och stamvörtstyrkan på 12,8
procent. För lite extra kärlek fylldes de första flaskorna till tonerna av Stefan
Dettls trumpet i bryggeriet i Chiemgau.

Stefan Dettl visar upp den första flaskan Lovebeer (foto: Camba Bavaria).


Färsk humle i fokus

Berliner
Berg
kommer med en ny ölserie kallad Wet Hop Series. Först ut blir Wet Hop series #1 IPA, som också är
bryggeriets första india pale ale. Ett ”Wet hop”-öl är i princip ett öl som
bryggs av helt färska humlekottar i samband med höstens humleskörd. I det här
fallet handlar det om Comet- och Cascade-humle. ”Wet hops” kallas så eftersom
de innehåller 75-80 procent vätska. Det bidrar till att ölen får en unik smak
och arom, som gör dem mer individuella och levande än öl som bryggs med torkad
humle eller pellets. Comet är en amerikansk humlesort, som numera även odlas i
Hallertau. I färskt tillstånd ger den ölet en vild, gräsig och grapefruktig
smak, som är mindre påträngande och besk än många moderna ipor.

Den färskaste humlen har använts i Berliner Bergs Wet Hop-öl (foto: Berlliner Berg).


Dubbelt nytt från Hannover

I
Hannover lanserade nyligen två nya öl av Mashsee Brauerei, bryggeriet som gillar
ordlekar när de namnger sina öl (bland tidigare brygder finns Beverly Pils och Trainings Lager). Det första kallar man Lena Meyer-Landsud (sud=brygd), ett landbier uppkallat efter den
tidigare Eurovision-vinnaren Lena Meyer-Landrut. Alkoholhalten är 4,9 procent
och beskan 33 IBU. Den andra nykomlingen har det inte fullt lika fantasieggande
namnet Hanover IPA – en, ja, IPA på
6,4 procent och 55 IBU.

Så här glad blir man när man får ett öl uppkallat efter sig (foto: wallgallery.org).


Öl för kalla dagar

Kaiser Brauerei
i Geislingen har tagit fram ett nytt öl att värma sig med under årets kalla
dagar. Deras nya Kumpf Winterbier är
ofiltrerat och överjäst och sägs passa bra till den kyliga årstidens kraftigare
mat, till exempel vilt. Med en beska på 13 IBU är det inte direkt någon
humlebomb. Den kraftfulla smaken drivs istället av malten och att ölet fått
jäsa på flaska i sju veckor i iskalla källare. Alkoholhalten ligger på 5,5
procent och stamvörtstyrkan på 12,8 procent.

Kaiser Brauerei lanserar öl för vinterns kalla dagar (foto: Kaiser Brauerei).