Kölns bästa brygghus framröstat
Kölntidningen Express har på sin webbplats haft en omröstning om vilket som är stadens bästa brygghus. Vinnare blev Brauerei Päffgen med 28 procent av rösterna. Tvåa kom Brauhaus zur Malzmühle med 15 procent.
Gaffel am Dom fick 13 procent av rösterna och snuvade därmed Früh am Dom på bronset med en procentenhet. Hur många som röstade förtäljer dock inte historien.

Brauerei Päffgen har röstats fram som Kölns bästa brygghus (foto: Brauerei Päffgen).

Dykaröl från Freiburg
Braukollektiv i Freiburg tar fram nya öl i en jämn takt. Senast ut är Jacques, en West Coast IPA på 7,9 procent. Stamvörtstyrkan ligger på 17,8 procent och beskan på stadiga 80 IBU. Inte mindre än sex humlesorter har använts: Cascade, Chinook, Columbus, Nugget, Crystal och Citra, som ger ölet aromer av blommor och tall. Ljus malt tillsammans med pilsnermalt och Cara hell tar även fram citrus och apelsinskal i smaken. Ölet är uppkallat efter den franske upptäcktsresanden Jacques Cousteau och tillägnas alla äventyrare som gillar att simma mot snarare än med tidvattnet.

Jacques är det senaste från Braukollektiv i Freiburg (foto: Braukollektiv).

Ny ölspecialitet från Fürstenberg
Fürstenberg Brauerei i Donaueschingen presenterar sitt tredje specialöl, en nytolkning av den gamla mörka lagern Antonius. Det chokladbruna, fylliga ölet har fått mogna på ekfat, vilket gett det toner av vanilj, honung och mandel. I smaken återfinns också dadlar, fikon och plommon, tillsammans med karamell och toffee. Färgen kommer av att flera sorters specialmalt använts, vilka även ger ölet en lätt rostad ton. Alkoholhalt: 5,5 procent. Ölet säljs endast på bryggeriet och i deras webbshop. De två tidigare specialölen är pilsnern Bohemia och dubbelbocken Gustator.

Antonius säljs under begränsad tid i fin låda (foto: Fürstenberg Brauerei).

Serbiskt och amerikanskt samarbete
Fantombryggaren Christian Lennartz i Berlin och hans Lenny’s Artisanal Ales har varit i Serbien för att brygga tillsammans med Crow Brewery. Resultatet blir Serbiens första altbier, som kommer ha en lätt rökig touch. Samarbetar gör också (som vanligt) Camba Bavaria. Amerikanska Figueroa Mountain Brewing har varit på besök i bryggeriet i Truchtlaching, där de kokat ihop något som lär vara riktigt spännande. Fortsättning följer…

Camba Bavaria brygger nytt med Figueroa Mountain Brewing (foto: Camba Bavaria).

Njutningsambassadörer sökes!
Rettenberg-bryggeriet Zötler grundar en njutningsakademi nästa år. Därför söker man nu efter de trettio största Zötler-fansen i Allgäu och övriga Tyskland. Dessa kommer att läras upp vid akademin för att bli Zötlers njutningsambassadörer. Deras uppgift blir att sprida bryggeriets budskap om gott öl bland sina vänner och bekanta.

För gänget på Zötler handlar allt om njutning nästa år (foto: Privat-Brauerei Zötler).