I vackra
Unterfranken hittar vi den lilla staden Lohr am Main. Här finns ett bryggeri
med anor från 1836.
Keiler
Brauhaus grundades 1836 som Lohrer Brauerei. När bryggeriet köptes av
bryggmästaren Pleikard Stumpf 1878 låg produktionen på cirka 1 400
hektoliter. När Pleikard dog 1920 övertogs rörelsen av hans äldsta son, Alfred.
2001 övertogs bryggeriet av Würzburger Hofbräu och blev då en del av Kulmbacher
Gruppe. Bryggeriet bytte även namn till dagens Keiler Brauhaus. Ölen bryggs
numera i Würzburg, men i Lohr am Main finns fortfarande ett visningsbryggeri
samt restaurang med tillhörande ölträdgård. Bryggeriet är känt för att sälja flera
av sina öl på flaska med bygelkork, något man återinförde 1980 av nostalgiska
skäl. Sedan fem år tillbaka exporterar Keiler sitt öl till Italien och förra
året gick även den första lasten till Kina. I dagsläget är det ingen som
importerar deras öl till Sverige.
Tre snabba
frågor till Chris Heinze, internationell produktchef:
Har ni någon speciell filosofi?
Vi älskar själva hantverket kring
ölbryggning och använder den senaste bryggeritekniken.
Vad är speciellt med era öl?
Alla våra öl bryggs fortfarande enligt
den kända tyska renhetslagen, Reinheitsgebot.
Flaskorna med bygelkork är också väldigt populära bland våra fans världen runt.
Vilket öl är er bästsäljare eller specialitet?
Keiler
Weissbier Dunkel är det
ursprungliga ölet från regionen Spessart. Det är fylligt och ofiltrerat och
bryggs enligt gamla traditioner.
Keilers huvudsakliga laguppställning (foto: Keiler Brauhaus).
Öl i urval
Keiler
Weissbier Dunkel
Stil: Mörkt veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Keiler
Weissbier Hell
Stil: Ljust veteöl
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,3 %
Keiler
Land-Pils
Stil: Pilsner
Alkoholhalt: 4,9 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %
Keiler Kellerbier
Stil: Kellerbier/Zwickel
Alkoholhalt: 5,4 %
Stamvörtstyrka: 12,4 %