Den som besöker en julmarknad i Tyskland passar kanske på att prova Glühwein, den tyska motsvarigheten till vår glögg. För ölälskare som tröttnat på kladdiga vindrycker finns det dock ett annat alternativ – Glühbier.

En Glühbier värmer gott i decemberkylan (foto: Picture Alliance/dpa).

Glühbier är helt enkelt öl som liksom glögg kryddas och serveras varmt. Traditionen med denna varma öldryck har funnits länge. Dess ursprung tillskrivs ibland Belgien, där den vanligen kallas Glühkriek och baseras på körsbärslambic. Redan för många hundra år sedan var det dock vanligt att tyska smeder doppade sina varma järn i besk, mörk öl i några sekunder. På så sätt karamelliserades den lakritsaktigt smakande malten och ölet fick en sötare smak.

Numera gör många tyska bryggerier sina egna varianter av Glühbier, som säljs färdigblandade på flaska. Om någon av dessa inte faller en i smaken, går det dock alldeles utmärkt att blanda ihop sitt eget Glühbier. Basen utgörs så klart bäst av mörka ölsorter, helst starka bocköl. Ayingers Celebrator är ett bra alternativ, liksom Schneider Weisses Aventinus eller Aventinus Eisbock.

Ayinger Celebrator är en bra bas för Glühbier (foto: Ayinger Privatbrauerei).

Här är två recept för den som vill blanda till sitt eget Glühbier i advent:

Recept 1 (ger cirka fyra liter)
3 l mörkt bocköl eller annat mörkt öl
100 g brunt socker
3 msk honung
1 paket julkryddor, eller 6-8 nejlikor, 2 stjärnanis, kardemumma, 3 kanelstänger
80 ml rom (eller mer eller mindre efter smak)
Saft från en halv citron
500 ml körsbärs- eller apelsinsaft

Börja med att värma ölen och häll i honungen. Låt julkryddorna ligga i cirka 30 minuter. Värm igen och smaksätt med saft, rom och ytterligare kryddor. Låt det hela värmas i 20 minuter utan att koka.

Recept 2 (ett glas)
0,5 l mörkt öl
4 msk socker
1 tsk citronsaft
1 knivsudd (0,15 ml) kanel
3 knivsuddar ingefära

Värm ölet långsamt i en kastrull. Tillsätt ingredienserna och låt det dra i 5 minuter. Tänk på att ölet ska värmas till max 60 grader, det får aldrig koka!

Källa: Lieblingsbier.de