Tre mil sydväst om
Regensburg i Niederbayern ligger Abensberg. Där huserar bryggeriet Kuchlbauer, ett
av de äldsta bryggerierna i världen. Förutom att vara mästare på att göra
veteöl, har det en hel värld med upplevelser för alla som gillar öl och konst.

Bryggeriet Kuchlbauers
Bierwelt är en väldigt speciell turistattraktion, där bayersk ölkultur möter
konst och arkitektur. Upplevelsedelen har byggnader som är ritade av ingen
mindre än den berömda konstnären Friedensreich Hundertwasser, känd
för sina säregna byggnader i allsköns former och färger. Det mest spektakulära
inslaget är Kuchlbauer Turm, från vilket besökarna har
en magnifik utsikt över bygden.

Kuchlbauer Bierwelt med det berömda tornet i bakgrunden (foto: bayern.by).


Inredningen är
som
ett enda stort konstverk och innehåller mycket att uppleva. Under
en guidad rundtur får besökarna bland annat träffa ”Weissbier-dvärgarna”. De
får också beskåda Leonardo da Vincis målning ”Nattvarden” i Leonardo-källaren,
samtidigt som de får lyssna på en tolkning av verket. Självklart får besökarna också
veta allt de behöver veta om ölbryggningens ädla konst. Det går till och med
att se på när bryggmästarna utövar sin magi i brygghuset. Efter rundturen
belönas (de vuxna) besökarna med en kall Turmweisse
och ett diplom som visar att de nu är weissbierexperter. Visningarna tar cirka
90 minuter och det är bäst att boka i förväg.

Hundertwassers inredning är verkligen spektakulär (foto: bayern.by).


Även om många besökare
kommer
sommaren, så erbjuder Kuchlbauers Bierwelt stora upplevelser även så här års.
Till advent varje år lyses bryggeriet upp av mer än 300 000 led-lampor och
hela området förvandlas till Kuchlbauers Turmweihnacht (”tornjul”). Otaliga
marknadsstånd och traditionella hantverkare erbjuder lokala specialiteter och
mycket annat för hela familjen.

Till advent tänds hela området upp och fylls med allsköns läckerheter (foto: Kuchlbauer).


Kuchlbauer kan falla
tillbaka
på en lång historia. Redan runt år 1300 fick bryggeriet i
Abensberg bryggrättigheter av greven av Abensberg. 1751 köptes godset i Abensberg
av Joseph Amann, som då även kom att äga bryggeriet och ge det dess namn. 1904
togs bryggeriet över av Michael Salleck, farfar till dagens ägare Leonhard
Salleck. Familjen har bryggt öl i åtta generationer. 1918 byggde man ett nytt
bryggeri utanför staden och kom att specialisera sig på veteöl. I dag är
Kuchlbauer ett medelstort bryggeri med cirka fyrtio anställda, som totalt
brygger sex olika veteöl.

Bryggeriets sex olika veteöl spelar givetvis en stor roll (foto: Kuchlbauer).