Ärofyllt pris till Alpirsbacher
Det tyska hushållningssällskapet DLG ger sitt Bundesehrenpreis till Alpirsbacher Klosterbräu. Priset delas ut till bryggerier som fem år i rad får minst tre kvalitetstämplar av DLG, för att de på ett hållbart sätt upprätthållit en god kvalitet. Alpirsbachers vd Carl Glauner menar att utmärkelsen är ett bevis på att bryggeriets öl håller en konstant hög kvalitet. Han anser också att priset är en viktig bekräftelse för de anställda och ger dem motivation och incitament att fortsätta göra sitt bästa varje dag.

Bara glada miner på Alpirsbacher efter utmärkelsen (vd Carl Glauner längst t.h.). (Foto: Die Freien Brauer).

Belönas med bayersk ölorden
Sebastian Priller, vd för Brauhaus Riegele, får den bayerska ölorden (Bayerischer Bierorden) för att på ett framgångsrikt sätt ha utvecklat ett medelstort bryggeri och samtidigt upprätthållit dess värderingar, kvalitet och traditioner. Samtidigt har bryggeriet tagit innovativa steg, som att exempelvis utveckla nya ölstilar och starta flera internationella samarbeten. Vid samma tillfälle belönades också Werner Glossner, vd för bryggeriorganisationen Privaten Brauereien Bayern och den bayerske ministerpresidenten Horst Seehofer för sina engagemang för den bayerska bryggerinäringen. Den bayerska ölorden har delats ut av Privaten Brauereien Bayern sedan 1979 och har bland annat tilldelats politiker, vetenskapsmän, odlare och andra människor i och runt bryggerinäringen, som på något sätt arbetat för att gynna branschen och bilden av det bayerska ölet.

Den bayerska ölorden tilldelas bland andra Sebastian Priller (tvåa fr.v.). (Foto: Die Freien Brauer).

Bayern söker ny öldrottning
Från och med den 6 februari går det att börja skicka in ansökningar för att bli Bayerns nya öldrottning. Den ettåriga regeringstiden för den nuvarande drottningen Sabine-Anna Ullrich går ut i maj och nu söker det bayerska bryggarförbundet (Bayerischer Brauerbund) efter hennes efterträdare. Den som vill bli bayersk öldrottning måste vara född och uppväxt i Bayern, vara minst 21 år gammal samt gärna tala flera språk och vara bra på moderna kommunikationskanaler. Bland de ansökningar som kommit in senast den 6 mars, väljs tjugo kandidater ut till en uttagning i München. Där utses sju slutfinalister, som kommer göra upp om titeln i en öppen omröstning. Kröning av den nya öldrottningen sker i München den 18 maj. Den bayerska öldrottningens uppgift är att under ett år representera bayersk öl och ölkultur i Tyskland och utomlands.

Den regerande öldrottningen Sabine-Anna Ullrich (foto: Bayerischer Brauerbund e.V.).