Oktoberfest nya affisch utsedd
I dag presenterade Münchens
borgmästare och Oktoberfestgeneralen Josef Schmid årets Oktoberfestaffisch. Det vinnande motivet innehåller
flera typiska Oktoberfestsymboler och är designat av Sarah Eigenseher och
Hanna Hodžić från Nürnbergs tekniska högskola. Förutom 2 500 euro i
prispengar, kommer de att få se sitt vinnande motiv pryda cirka 10 000
affischer samt otaliga ölsejdlar, souvenirer och internetsidor. Totalt kom det in
143 förslag till ny affisch. Av dessa gick 48 vidare till en online-omröstning,
den första i Oktoberfests
historia, där inte mindre än 31 919 röster kom in.

Årets affisch innehåller många kända Oktoberfestsymboler (foto: Referat für Arbeit
und Wirtschaft München).


Eklagrat kornvin från
Camba

Det har varit tyst om Camba Bavaria ett tag. Men nu är de tillbaka med ett nytt öl, som de
själva kallar sitt kanske bästa hittills. Det handlar om ett barley wine som
lagrats på ekfat från Destillerie
Lantenhammer
i Hausham. Camba Oak Aged Barley Wine är en riktig
vintervärmare på 11,6 procent ABV och med en stamvörtstyrka på hela 20 procent.
Färgen är rödaktig brons och i aromen återfinns en lätt sötma och smaker av
katrinplommon, aprikos och äpple. Avslutningen har en angenäm beska och en kraftfull
intensitet med toner av ek och whisky.

Barley wine med smak av torkad frukt, ek och whisky (foto: Camba Bavaria).


Kameleonten Ziggy är tillbaka

Braukollektiv
från Freiburg fortsätter att släppa öl i sin
Ziggy-serie. Dessa pale ale har alla samma grundrecept men olika humle.
I det senaste ölet, Ziggy #4,
återfinns de nya humlesorterna Callista från Tyskland och Idaho 7 från USA samt
ett uns av den gamla favoriten Amarillo. I seriens gemensamma grundrecept ingår
maltsorterna pilsner, Caramel pilsner och Caramel Munich. Amerikansk alejäst
används också i ölen, som har en alkoholhalt på 5,9 procent, en stamvörtstyrka på
14,7 procent och en beska på 36 IBU.

Ziggy #4 innehåller två nya humlesorter (foto: Braukollektiv).


Tysklands bästa ölställen enligt Ratebeer

Ratebeers användare har sagt sitt: Den bästa
bryggpuben (brew pub) i Tyskland 2016
är Vagabund Brauerei i Berlin.
Det visar resultatet av ölsajtens årliga sammanställning utifrån användarnas
betyg. De bästa ölställena i anslutning till ett bryggeri (tap room) är Kloster
Andechs
ölstuga och Bräustüberl Weihenstephan.

Vagabund Brauerei
drivs av de amerikanska vännerna David Spengler, Tom Crozier och Matt
Walthall (foto: Vagabund Brauerei).


Pris till
Gaffel-restaurang

Restaurangen Gaffel im Marienbild har utsetts årets
gastronom i Köln 2016. Priset delar man med Brasserie
Fou im Marriott Hotel
och Catalogna
Cologne Catering
. Priset ”Die Besten” delas årligen ut till Kölns bästa
handlare, matställen och hantverkare för enastående prestationer inom
företagande och deras stora engagemang för Kölns näringsliv. Juryn består av
framstående personer bland Kölns politiker, stadsförvaltning och andra delar av
samhället. Bakom priset står Nordrhein-Westfalens handelsförbund (Handelsverband Nordrhein-Westfalen),
tyska hotell- och restaurangförbundet i Nordrhein (DEHOGA) och hantverksorganisationen Kreishandwerkerschaft Köln.

Alla glada vinnare av 2016 års ”Die beste” (foto: koeln.de).