Tyskarna dricker allt mindre öl. Utbudet kan knappast vara problemet. Det har nämligen aldrig varit större.

Bryggerierna blir allt fler i Tyskland (foto: Deutsche Brauer-Bund).

Antalet bryggerier ökar i Tyskland. Förra året fanns det 1 408 bryggerier i landet, vilket är sexton fler än året innan. Så många bryggerier har inte funnits sedan Tyskland enades för snart 27 år sedan. Milstolpen 1 500 bryggerier kan passeras redan till år 2020, tror det tyska bryggarförbundet Deutsche Brauer-Bund. En stor del av ökningen förklaras med att det blir allt fler småbryggerier, som hakar på den spirande craft-trenden.

Hälften av de nya bryggerier som startade 2016 har sin hemvist i Hamburg och Schleswig-Holstein. I Nordrhein-Westfalen startades sex nya bryggerier. I Hessen och Rheinland-Pfalz med Saarland minskade dock antalet. Bayern tappade också två bryggerier, men förbundslandet är fortfarande ohotad etta med totalt 624 verksamma bryggerier. Baden-Württemberg har 195 och Nordrhein-Westfalen 132.

Trots detta drack tyskarna ”bara” 79 miljoner hektoliter öl förra året, vilket är den lägsta siffran någonsin. Den totala produktionen ligger dock på stadiga 95,8 miljoner hektoliter, inklusive alkoholfria sorter, vilket visar att bryggerierna ökar sin export. Tyskland är den fjärde största ölproducenten i världen efter Kina, USA och Brasilien.

Det bryggeri som producerar mest öl är Krombacher, följt av Oettinger, Bitburger och Veltins. Enligt det tyska bryggarförbundet står så kallade mikrobryggerier för knappt tusen hektoliter öl per år. Pilsner är fortfarande den absolut vanligaste ölstilen i Tyskland; mer än varannan såld öl är en pils.