Maj bjuder inte bara på (förhoppningsvis) sol och fågelsång. Det finns också en hel del ölfestligheter att besöka i Tyskland. Här är ett axplock av vad som väntar.

Fira med Holsten i Hamburg
Den 12-14 maj bjuder ett av de största bryggerierna in till fest. Under mottot ”Holsten är Hamburg och Hamburg är Holsten” arrangerar Holsten Brauerei sin sjunde Brauereifest. Alla som bor i och besöker Hamburg är välkomna att ta del av den varierade musikunderhållningen med allt från punk till indiepop och rock. Dessutom bjuds det på riddarspel, liksom en hantverksmarknad på söndagen. Självklart kommer det finnas färsk Holsten-öl i massor och även möjlighet att ta en guidad rundvandring i bryggeriet. Lördag och söndag är det gratis inträde. På fredagen är det konserter och då kostar det mellan 26 och 29 euro att komma in.

Holsten bjuder in till spektakulär fest i maj (foto: Holsten Brauerei).

80-talsnostalgi i Bayreuth
Den som vill återuppleva det ljuva(?) 80-talet och dessutom dricka god öl ska bege sig till Bayreuth den 18-21 maj. Då står Maisel & Friends värd för sin Weissbierfest, som av tradition äger rum helgen innan Kristi himmelsfärd. Förutom att hylla veteölet innehåller festen en mix av högklassig musik, kulinariska höjdpunkter, sport och massor av roliga upplevelser för hela familjen. Bland de musikaliska höjdpunkterna i år finns de tyska 80-talsikonerna Nena (99 Luftballons) och Alphaville (Forever Young).

Nena är en av artisterna som rockar loss i Bayreuth (foto: Heiko Laschitzki).

Hantverksöl i Berlin
Vill man hellre spendera helgen i huvudstaden så arrangeras Handgemacht Berlins vårupplaga i Kulturbrauerei den 19-21 maj. Evenemanget som dyker upp ett par gånger om året, brukar mönstra cirka 25 hantverksbryggerier från såväl Tyskland som andra länder. I år finns det en liten extra svensk knorr, eftersom både Poppels Bryggeri och Beerbliotek medverkar. Annars blir det som vanligt en härlig blandning av god öl, smaskig streetfood och glada hantverksbryggare.

Handgemacht Berlin arrangeras som vanligt i Kulturbrauerei (foto: Handgemacht Berlin).

…liksom i Regensburg
Den 24-25 maj är det dags för alla älskare av tysk hantverksöl att bege sig till Regensburg. Där blir det nämligen Craft Bier Festival för tredje gången i ordningen. De tre festivaldagarna brukar locka cirka 18 000 besökare, vilket för evenemanget till ett av Tysklands största för hantverksöl. Bland utställarna i år märks till exempel 650-årsjubilerande Karmeliten Brauerei, Hohenthanner Schlossbrauerei och Broy, ett mikrobryggeri från München. Mat, musik och annat skoj utlovas också på festivalen, där inträdet är gratis.

Pittoreska Regensburg står värd för en av de största hantverksölsfestivalerna (foto: Craft Bier Festival).