Den lilla byn Aufsess i Frankiska Schweiz räknas som den bryggeritätaste orten i världen med sina fyra bryggerier på 1 400 invånare. Detta har till och med bekräftats av Guiness Rekordbok. Men det är inte det enda ställe där det bryggs öl i regionen.

Frankiska Schweiz, eller Fränkische Schweiz på tyska, är ett område i Franken i norra Bayern. Grovt indelat kan man säga att området inramas av en triangel, där städerna Bamberg, Bayreuth och Nürnberg utgör hörnen. Med sina 73 bryggerier brukar detta kallas för världens bryggeritätaste region. De boende i regionen är riktiga ölälskare och passionerade och sällskapliga finsmakare. De dricker gärna sitt ”flytande bröd” i en trevlig ölkällare (Bierkeller) eller under någon av de över 300 högtider och festligheter som firas i regionen under året.

Brauerei Reichold är ett av fyra bryggerier i Aufsess (foto: Brauerei Reichold).

Frankiska Schweiz är ett mycket populärt resmål i Tyskland, särskilt bland vandrare. Det finns också många vandrings- och cykelturer på temat öl. Här ges möjlighet att prova regionens goda öl samtidigt som man njuter av det fantastiska landskapet, som hyllades som särskilt romantiskt av tyska reseskildrare redan under 1800-talet. Idylliska byar med små timrade hus kantar vägarna som tar vandrare genom Frankiska Schweiz, där man också kan se många slott, herrgårdar och historiska ruiner.

Det finns många vandrings- och cykelleder på temat öl (foto: franken-tour.de).

Ta reda på mer om semestermålet Frankiska Schweiz, klicka här.