Ny
president för de fria bryggarna

Axel Stauder från Privatbrauerei
Jacob Stauder
är ny president för branschorganisationen Die Freien Brauer. Han
valdes enhälligt vid organisationens vårmöte och ersätter därmed den tidigare
presidenten Georg Schneider. Till vicepresident valdes Herbert Zötler från Privat-Brauerei Zötler. Axel
Stauder säger att han kommer att fokusera mycket på området gemensamma inköp,
eftersom han menar att medlemsbryggerierna har mycket att vinna på att göra
just gemensamma inköp. Die Freien Brauer omfattar fyrtio mellanstora bryggerier
i Tyskland, Österrike, Luxemburg och Holland, som alla är fristående och har varit
familjeägda i flera generationer.

Axel Stauder (mitten) tar över presidentskapet efter Georg Schneider (t.v.) (foto: Schneider Weisse).


Glaabsbräus flaskor får nytt utseende

Glaabsbräu är ett av
Tysklands modernaste bryggerier. Men traditionen är också viktig och den är nu
extra tydlig på bryggeriets flaskor. Den nuvarande ägaren Robert Glaabs
farfarsfar, som grundade bryggeriet, pryder nämligen numera de nydesignade flaskornas
halsar. De nya flaskorna är en del av en större förnyelseprocess, som började
redan 2015 med att man investerade 3,2 miljoner euro i bryggeriet i Seligenstadt.
Samtidigt lanserar Glaabsbräu två nya hantverksöl: Tropic Thunder, en kristallweizen med humlesorten Hüll Melon samt Reifeprüfung, en pilsner med en påtaglig
beska från Hallertauer Blanc-humle. Till sommaren kommer man dessutom med en ny
radler och en ljus lager (Helles).
Glaabsbräu grundades 1744 och är därmed det äldsta bryggeriet i Sydhessen.

Glaabsbräus flaskor har fått en ansiktslyftning (foto: Glaabsbräu).


Godsaker direkt i handen på öl- och matmarknad

Privatbrauerei
Moritz Fiege
gör gemensam
sak med Food
Lovers Street Food Markt
och
arrangerar en matmarknad
på Brauhof i Bochum. 26 kockar kommer att laga allehanda delikatesser från hela
världen i marknadsstånd, tält och food trucks. Detta serveras med
hantverksmässiga Fiege-öl till tonerna av lokala band och DJ:s. Den som vill fördjupa
sig i ölbryggandets ädla konst kan följa med på en bryggerivisning eller
ölprovning. Av årets tre marknadstillfällen återstår nu två, den 1-2 juli samt
en helg i oktober. Marknaden är öppen lördagar 12.00-22.00 och söndagar
12.00-19.00. Inträdet är gratis.

Öl och smaskig street food bjuds det under ett par helger i Bochum (foto: Die Freien Brauer).


Berlin
Beer Academy bygger om

Berlin Beer Academy
vill bli ett ännu bättre ställe för en mer förfinad ölkultur. Därför har det
blivit nödvändigt för dem att bygga om och förnya sina lokaler. När allt är
klart vet man inte säkert, men enligt planerna ska allt vara färdigt i slutet
av maj. Med anledning av ombyggnationen kommer inga Möt bryggaren-evenemang att
hållas under tiden. Däremot är det fortfarande möjligt att handla goda öl i
butiken och njuta på solterrassen, som håller öppet i väntan på att lokalernas
insida ska bli klar. Berlin Beer Academy är en internationell, oberoende
plattform för ölkompetens. Akademien erbjuder ölprovningar och seminarier,
kunskap om öl och mat och annat som är bra att veta för ölälskare och
yrkesverksamma inom öl- och matbranschen.

Berlin Beer Academy piffar upp sina lokaler (foto: Berlin Beer Academy).


…och
presenterar nytt husöl

Inte nog med att lokalerna fräschas upp. Berlin Beer Academy har
också fått ett nytt husöl i sin pub – Das
Helle
från enmansbryggeriet Tilmans
Biere
. Den Münchenbaserade bryggaren har hängivit sig åt ölens mångfald och
kultur och har skapat en kryddig, modern tolkning av en klassisk Münchner
Helles. Ölet är en bärnstensfärgad lager, som bryggts med särskilt utvalda,
regionala råvaror och som har humlats med amerikanska humlesorter. Det ger ett
intensivt humligt öl med en tydlig fruktkaraktär i smaken, lite som en
amerikansk pale ale. Ölet finns att få från fat på Berlin Beer Academy.

Das Helle kan fås direkt från fat hos Berlin Beer Academy (foto: Berlin Beer Academy).