Den 1 juni släpper Systembolaget en hoper öl i fasta sortimentet igen. Bland en hel del internationell lager, hittar vi också två nya tyska bekantskaper. En av dem är väldigt ny.

Nyast och starkast av de två är Karmeliten Hefe-Weizen. Ett ekologiskt veteöl från Karmeliten Brauerei i Straubing, som vi känner från flera andra systemsläpp de senaste åren. Här har man gjort en lite kryddigare weissbier, där de traditionella aromerna av skumbanan får stå tillbaka lite. Istället är det koriander och kryddnejlika som dominerar. Annars återfinns här sedvanliga smaker och dofter av citrus och ljust bröd. Karmeliten Brauerei grundades 1367 och firar således 650-årsjubileum i år. Bryggeriet var tidigare en del av Straubings karmeliterkloster, men är sedan 1879 familjeägt.

Karmeliten Hefe-Weizen
Alkoholhalt: 5,0 %
Pris: 19,90 kr (60,30 kr/l)
Förpackning: Flaska, 33 cl
Färg: Oklar, gul färg
Producent: Karmeliten Brauerei Karl Sturm
Leverantör: Fondberg

En ekologisk nyhet från Karmeliten Brauerei (foto: Systembolaget).

Den andra nyheten är för den som vill avnjuta en öl, men ändå kunna ta bilen hem. Einbecker Brauhaus är väl mest känt för sina mer alkoholstarka bocköl, men det är det verkligen inte fråga om här. Brauherren Alkoholfrei är bryggd i pilsnerstil efter sin alkholhaltiga förlaga Einbecker Brauherren Pils. Här har vi ett alkoholfritt öl som likt annan pilsner doftar lätt av bröd, honung, örter och citrus. Smaken har en lätt maltsötma med svag humlebeska. Elaka röster säger att det smakar metalliskt och papp, men att det ändå är en hyfsad törstsläckare en varm sommardag. Einbecker anger 1378 som sitt startår, men det var först 1794 som Einbecker Brauhaus grundades. Dagens aktiebolag bildades 1967 och man är i dag det enda bryggeriet i Einbeck.

Einbecker Brauherren Alkoholfrei
Alkoholhalt: 0,5 %
Pris: 11,90 kr (36,06 kr/l)
Förpackning: Flaska, 33 cl
Färg: Gul färg
Producent: Einbecker Brauhaus
Leverantör: Wicked Wine

Ett öl för den som vill kunna ta bilen hem (foto: Pinterest).