Råg har en av de mest
mångfacetterade smakerna bland alla sädesslag som används i ölbryggning. I dag
används råg allt oftare av hantverksbryggare i nya ölsorter eller för att sätta
en modern prägel på gamla stilar. I södra Tyskland har rågöl bryggts länge, om
än med ett ”litet” uppehåll.

Råg har en mångfacetterad, kryddig smak (foto: kws.de).

Rågöl, eller Roggenbier,
var vanliga i Bayern före och under medeltiden. Ölen var kända för sin mustiga
och grumliga kryddighet. När den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) antogs 1516, lyftes dock korn fram som det sädesslag
som skulle prioriteras för ölbryggning. Råg skulle istället i första hand
användas till brödbakning, vilket resulterade i att rågölen mer eller mindre försvann
under närmare 500 år. Det var först 1988 som stilen åter började bryggas av en
handfull bayerska bryggerier.

Störtebekers Roggen-Weizen har vi sett på Systembolaget (foto: Störtebeker).


I Tyskland klassas
Roggenbier som specialöl och innehåller
upp till sextio procent rågmalt. Det ger ölen en karaktäristisk maltig och
kryddig smak med vanligen låg beska. Eftersom man i regel använder samma
jästsorter som i veteöl, får rågölen en liknande karaktär med inslag av torr
citrus, vanilj och bubbelgum. Eftersom rågöl började bryggas långt innan
filtreringstekniken uppfanns 1878, ska ett klassiskt rågöl vara ofiltrerat och
naturligt grumligt (naturtrüb).
Enligt gammal sedvänja serveras Roggenbier
ofta även starkt kolsyrade.

Paulaner Roggen är en av de klassiska sorterna (foto: tiposdecerveza.com).


De moderna rågölen
är något mörkare än de gamla förlagorna och påminner om mörka veteöl (Dunkelweizen). Alkoholhalten ligger
vanligen på lite drygt fem procent. Genom att röka rågmalten över öppen låga
kan man skapa Rauchroggen, även om
det är få bryggerier som gör detta numera. I dag är det egentligen ingen som
vet hur nära dagens rågöl ligger den historiska varianten.


Några tyska
Roggenbier (med alkoholhalt)

Andreasbräu Roggenbier (5,7 %)
Bürgerbräu Wolnzacher Roggenbier (5,5 %)
Störtebeker Roggen-Weizen (5,4 %)
Paulaner Roggen (5,3 %)
Weyermann Roggenbier (5,4 %)
Schoppe Roggen Roll Ale (7,0 %)
Apostelbräu Roggen (5,3 %)