Råg har en av de mest mångfacetterade smakerna bland alla sädesslag som används i ölbryggning. I dag används råg allt oftare av hantverksbryggare i nya ölsorter eller för att sätta en modern prägel på gamla stilar. I södra Tyskland har rågöl bryggts länge, om än med ett ”litet” uppehåll.

Råg har en mångfacetterad, kryddig smak (foto: kws.de).

Rågöl, eller Roggenbier, var vanliga i Bayern före och under medeltiden. Ölen var kända för sin mustiga och grumliga kryddighet. När den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) antogs 1516, lyftes dock korn fram som det sädesslag som skulle prioriteras för ölbryggning. Råg skulle istället i första hand användas till brödbakning, vilket resulterade i att rågölen mer eller mindre försvann under närmare 500 år. Det var först 1988 som stilen åter började bryggas av en handfull bayerska bryggerier.

Störtebekers Roggen-Weizen har vi sett på Systembolaget (foto: Störtebeker).

I Tyskland klassas Roggenbier som specialöl och innehåller upp till sextio procent rågmalt. Det ger ölen en karaktäristisk maltig och kryddig smak med vanligen låg beska. Eftersom man i regel använder samma jästsorter som i veteöl, får rågölen en liknande karaktär med inslag av torr citrus, vanilj och bubbelgum. Eftersom rågöl började bryggas långt innan filtreringstekniken uppfanns 1878, ska ett klassiskt rågöl vara ofiltrerat och naturligt grumligt (naturtrüb). Enligt gammal sedvänja serveras Roggenbier ofta även starkt kolsyrade.

Paulaner Roggen är en av de klassiska sorterna (foto: tiposdecerveza.com).

De moderna rågölen är något mörkare än de gamla förlagorna och påminner om mörka veteöl (Dunkelweizen). Alkoholhalten ligger vanligen på lite drygt fem procent. Genom att röka rågmalten över öppen låga kan man skapa Rauchroggen, även om det är få bryggerier som gör detta numera. I dag är det egentligen ingen som vet hur nära dagens rågöl ligger den historiska varianten.

Några tyska Roggenbier (med alkoholhalt)
Andreasbräu Roggenbier (5,7 %)
Bürgerbräu Wolnzacher Roggenbier (5,5 %)
Störtebeker Roggen-Weizen (5,4 %)
Paulaner Roggen (5,3 %)
Weyermann Roggenbier (5,4 %)
Schoppe Roggen Roll Ale (7,0 %)
Apostelbräu Roggen (5,3 %)