Dryckeskedjan Fristo har tagit bort alla AB Inbevs ölmärken från sitt sortiment. Bakom beslutet ligger missnöje med bryggerikoncernens aggressiva prissättningspolicy. Det rapporterar den Münchenbaserade nyhetssajten tz.de.

Den tyska dryckeskedjan Fristos kunder kan inte längre köpa öl från stora tyska bryggerier som Löwenbräu, Spaten, Franziskaner, Beck’s och Hasseröder. Detta efter att den privatägda dryckeshandlarkedjan tagit bort alla drycker från den Belgienbaserade bryggerikoncernen Anheuser-Busch Inbev från sitt sortiment.

Fristo slutar sälja öl från AB Inbev efter prisbråk (foto: welt.de).

Bakgrunden till missnöjet är att AB Inbev vill bestämma priserna och sätta ett tak för hur mycket handlarna får ta för vissa öl ur koncernens sortiment. Fristos ägare menar att AB Inbev sätter press på små och medelstora handlare genom att diktera villkor som resulterar i en prissättningsmodell som inte är ekonomiskt lönsam för handlarna. Efter förhandlingar ska AB Inbev istället ha ändrat villkoren, så att Fristo inte längre kan erbjuda koncernens öl till rimliga priser. Därför väljer man att helt ta bort ölen ur sitt sortiment.

Åtta av tio kunder väljer andra öl efter en kort diskussion, säger Ferenc Agardi, chef för en Fristobutik i München (foto: tz.de).

AB Inbev menar att man i de årliga förhandlingarna med Fristo har haft olika åsikter om vilka villkor som ska gälla för samarbetet. Det har dock inte förekommit några prishöjningar. Koncernens talesman säger vidare att AB Inbev mycket gärna fortsätter diskussionerna och att man också meddelat Fristo detta. Samtidigt har dryckeskedjan ombetts att ta bort AB Inbevs produkter från butikerna eftersom deras senaste uttalanden inte är hållbara.

Denis Valentic, chef för Fristo i Planegg, förklarar gärna för kunderna varför vissa öl saknas i butiken (foto: tz.de).

Fristo är en av Tysklands största dryckeskedjor med mer än 220 butiker i åtta förbundsländer. Ägarna säger att man nu kommer att fokusera ännu mer på regionala bryggerier, eftersom kunderna efterfrågar dessa öl i allt större utsträckning. De menar också att det inte är lika problematiskt att samarbeta med de lokala bryggerierna som det är med AB Inbev, något som flera tyska dryckeshandlare skriver under på.