Den som beställer en ”stor stark” på krogen får med all säkerhet en
ljus lager i glaset. Ölen varierar kanske i kvalitet, men de flesta härstammar
från en ölstil med rötterna i 1800-talets Dortmund.

Dortmunder är en av världens mest populära ölstilar (foto: ruhrnachrichten.de).

Under 1800-talet var järn- och
kolindustrin dominerande i Ruhrområdet, där Dortmund ligger. Det svettiga
arbetet i gruvorna krävde stora mängder öl och staden utvecklades till ett av Tysklands
tidigaste bryggericentrum; en tid hade man den högsta andelen bryggerier i hela
landet. I början bryggdes huvudsakligen ett vetebaserat, mörkt öl, som fick
jäsa under ganska kort tid. Under senare delen av 1800-talet blir dock den ljusa,
kornbaserade pilsnern populär bland arbetarna. Det får flera av Dortmunds bryggerier
att slå sig samman i Dortmunder Union-Brauerei, som börjar ta fram sin egen
ljusa lager under ledning av bryggmästaren Fritz Brinkhoff.

Dortmunder Union-Brauerei grundades 1873 (foto: lwl.org).


Resultatet blev Dortmunder
– ett ljust lageröl, som enligt
historien serverades för första gången 1873. Ölet bryggdes i två styrkor, Lagerbier och Export. Den senare varianten hade högre alkoholhalt (cirka 5,5
procent) och blev den mest populära. Den är också förebilden till mycket av den
ljusa lager vi dricker i dag. Den gyllengula dortmundern är alltså inspirerad
av pilsnern, men har en något kraftigare beska och en mer maltig kropp. Stilen
är i regel också mer kolsyrad, vilket framhäver humlesmaken än mer. Många
bryggerier brukar därför begränsa mängden humle för att inte göra ölet alltför
beskt och istället sätta mer fokus på malten. Alkoholhalten ligger vanligen på
mellan 4,0 och 6,0 procent.

Fritz Brinkhoff (1848-1927) är mannen bakom dortmundern (foto: Brauereierlebnis Dortmund).


Efter andra världskriget var

exportvarianten av dortmundern den mest populära ölstilen i Tyskland. I takt
med att den tunga industrin går sämre, tappar dock stilen i popularitet. 1970 tar
pilsnern över som tyskarnas favoritstil och 1994 stänger Dortmunder Union-Brauerei.
Tillsammans med flera andra Dortmundbryggerier går man istället upp i Brauerei
Brinkhoff
(som i dag ingår i Radeberger
Gruppe
). Efter att ha nått sina lägsta försäljningssiffror under slutet
av 1990-talet, har dortmundern dock återhämtat sig något; i dag är ungefär tio
procent av all öl som säljs i Tyskland av dortmunder export-typ.

DAB Export återfinns bland annat på Systembolaget (foto: dab-beer.com).


I dag bryggs det öl
som kallas
dortmunder export i många delar av världen, inte minst i Sverige. Den
dortmunder som bryggs utanför Tyskland har dock ofta en något mjukare och rundare
karaktär än förlagorna. Även om dortmundern av flera ölexperter klassas som en helt
egen ölstil, buntas den ofta ihop med den andra stora lagerstilen – Helles (vilket betyder ljus). Den stilen
har sitt ursprung i München och påminner mycket om dortmunder, men är ljusare i
färgen och har en något lägre beska. Historiens första helles lär för övrigt ha
bryggts av Spatenbräu 1894, men den
historien tar vi en annan gång.