När användarna av ölsajten Untappd får välja hamnar ett lite oväntat namn överst bland de bästa bryggerierna i Tyskland. Om det ens är ett bryggeri?

Untappd är en USA-baserad social nätverkssajt, där användarna kan betygsätta de öl de dricker. Betygen ligger sedan till grund för en totalpoäng, där även bryggerierna och deras öl vägs mot varandra. Bryggerier med många högt rankade öl får också en högre totalpoäng. Utifrån detta får vi fram följande lista med de tio högst rankande tyska bryggerierna och bryggarna.

1. Huisstekerij Hertie, Duisburg (4,171)
Inte ett bryggeri i sig, utan ett fristående lambicblanderi drivet av Ulrich ”Uli” Kremer. Känt för sin experimentella stil som inte bara omfattar lambic, utan även stout, trappist-, vete- och rököl bland annat. Hittills har två blandningar tillkommit genom samarbeten med andra bryggerier; Eszett Gueuze gjordes tillsammans med Freigeist Bierkultur och Lambik Peated Weizen i samarbete med Brauart Sausenheim.

Uli Kremer är populär bland Untappds användare (foto: belgian-bierfriends-germany.de).

2. Fuerst Wiacek, Berlin (3,917)
Ett fantombryggeri som hämtar inspiration från olika delar av världen. Bland annat blandas tyska stilar och den nya favoriten New England-stilen med de erfarenheter som bryggarna fått efter att ha praktiserat på bryggerier som Põhjala, Beavertown och Boneyard Beer.

Fuerst Wiaceks öl säljer bra på Berlins uteställen (foto: Fuerst Wiacek).

3. Stone Brewing Berlin (3,827)
Det amerikanska bryggeriet som ville komma närmare den europeiska marknaden och öppnade i Berlin. Brygger i huvudsak samma sorter som i USA, men gör även en del öl som är unika för Berlinbryggeriet. Har förvandlat ett gammalt gasverk till en unik destination för älskare av hantverksöl.

Stone har förvandlat Berlins gamla gasverk till ett ölmecka (foto: Stone Brewing).

4. Schneider Weisse G. Schneider & Sohn, Kelheim (3,82)
Ett klassiskt tyskt bryggeri i ordets rätta bemärkelse. Deras veteöl rankas ständigt bland de absolut bästa i världen. Det enda bryggeri i världen som endast har examinerade ölsommelierer i sin säljarstab. Deras öl säljs i dagsläget i drygt trettio länder världen över.

Schneider Weisses veteöl tillhör de bästa i världen bästa (foto: craftbeer-shop.com).

5. Brauerei Zehendner, Mönchsambach (3,811)
Bryggeriet grundades 1808 och är sedan 1938 familjeägt. Bland ölen finns klassiska stilar som Export, Lagerbier och Hefeweizen. Även säsongsöl som Weinachtsbock och Maibock finns på programmet. Ölen säljs på såväl flaska som fat och finns på många restauranger inom en två mils radie från bryggeriet.

Zehendners klassiska ölstilar säljs under namnet Mönchsambacher (foto: bier.by).

Övriga på topp 10:
6. Braukollektiv, Freiburg (3,804)
7. Yankee & Kraut, Ingolstadt (3,784)
8. Ayinger Privatbrauerei, Aying (3,778)
9. Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising och Fraugruber Brewing, Gundelfingen an der Donau (3,776)

Fotnot: För att komma med på listan måste ett bryggeri ha fått minst 1 000 betyg på Untappd och ha minst fem öl i sitt sortiment. Siffrorna är från den 7 augusti 2017.