Zombiebryggare tar hjälp av stadsbor
Mikrobryggarna i Zombräu låter invånarna i sin bayerska hemstad Mirskofen bestämma
hur bryggeriets nästa öl ska smaka. Genom att fylla i enkäter får stadsborna
avgöra om ölet innehåller för mycket eller för lite humle eller malt, om färg
och smak stämmer överens och mycket mer. Utifrån dessa åsikter får bryggarna
sedan justera ölet så att det passar medborgarnas smak. Även namnet på det nya
ölet kommer att bestämmas tillsammans med Mirskofenborna. Enligt killarna bakom
Zombräu gör de helt enkelt detta eftersom de vill ge något tillbaka till den
lilla orten, som tagit emot dem och bryggeriet så väl.

Byborna hjälper till med Bastian och Tobias Merches nya öl (foto: Magdalena Loschner/Meininger Craft).


Första tyska mästaren i hobbybryggning korad

Nico Leffler, även kallad Humulus
Lucullus, är Tysklands första mästare i hobbybryggning. Bryggaren från
Erzhausen i Hessen övertygade den 35 man starka juryn bestående av
ölsommelierer, bryggmästare och ölkännare med sitt bärnstensfärgade bocköl på 7
procent ABV. Han besegrade därmed ett åttiotal medtävlare vid mästerskapen som
arrangerades hos Störtebeker
Braumanufaktur
i slutet av juli. Enligt juryn
är det ett runt och mycket drickbart öl, fullpackat med fruktiga aromer. Förstapriset
blir att brygga vinnarölet i större skala på Störtebeker. Vinnare Leffler får
själv ta hem fyrtio lådor av sitt öl, medan resten säljs via Störtebeker. På
andra plats i tävlingen kom Udo Sierks från Wester-Ohrstedt i Schleswig-Holstein.
Bronset kammades hem av Wiebke Melcher från Hamburg.

Nico Leffler är Tysklands första mästare i hembryggning (foto: Störtebeker Braumanufaktur).


Störtebeker bara växer och växer

Jag har tidigare i bloggen
skrivit om framgångarna för Störtebeker
Braumanufaktur
i Stralsund. Bryggeriet är det
snabbast växande i Tyskland och i slutet av året kommer produktionen att ligga
på drygt 220 000 hektoliter, enligt vd Jürgen Nordmann. För att kunna
svara på den stora efterfrågan kommer bryggeriet återigen behöva utöka sin kapacitet.
1996 producerade bryggeriet cirka 9 000 hektoliter öl; 2013 hade det ökat
till 100 000 hektoliter. Nu passeras alltså även
200 000-hektolitersbarriären och framgångarna ser bara ut att fortsätta.

Störtebeker Braumanufaktur bara fortsätter att växa (foto: Ben Fuchs/Meininger Craft).


Ölvin sålde snabbt slut

Freiburgbryggeriet Brauerei Ganter ville hitta på något nytt och spännande med sitt öl.
Resultatet blev aperitifen Wier, som
helt enkelt är en blandning mellan vin (Wein)
och öl (Bier). Med sina grapefrukt-
och humletoner blev den nya drycken snabbt populär – så populär att den sålde
slut på bara två veckor. Efter årets vinskörd är det dock dags att ta fram den
andra omgången Wier, som kommer
släppas på 75-centilitersflaskor i februari nästa år. Aperitifen är ett
samarbete mellan Ganter, vinstället Alte Wache i Freiburg och vingrossisten Badische Winzerkeller i Breisach.

Öl och vin i ett – en populär kombination (foto: badische-zeitung.de).

Andra kraftbryggarfestivalen i Bayreuth
Den 15-16 september står Maisel & Friends värd för den andra upplagan av Craft Brauer Festival i bryggeriets Bier-Erlebnis-Welt i hemstaden Bayreuth. Under de två dagarna kan besökarna
bland annat upptäcka många spännande bryggerier, prova nya öl, testa öl- och
matkombinationer under ledning av en ölsommelier och ta ett snack med
bryggmästarna om deras ingredienser, bryggprocesser och specialiteter.
Självklart bjuds det också på musikalisk underhållning och kulinariska
höjdpunkter. Förra årets festival lockade cirka 3 000 besökare till
Bayreuth. På plats fanns då elva tyska och österrikiska bryggerier liksom ett destilleri.

Förra årets Craft Brauer Festival lockade 3 000 besökare (foto: Maisel & Friends).