Den 1 september släpps det nya öl i Systembolagets fasta sortiment igen. Den här gången får vi stifta bekantskap med en nyhet från Koblenz. Samma dag släpps även årets oktoberfestöl, som så klart innehåller flera tyskar – såväl nya som gamla godingar.

I det fasta sortimentet blir det entré för ett öl från Koblenzer Brauerei, nämligen deras ljusa Koblenzer Kellerbier. Kellerbier är ett lageröl som helt enkelt fick sitt namn av att det lagrades i källare, innan det fanns moderna kylmöjligheter. Det faktum att kellerbier är ofiltrerade bidrar mycket till deras smak. Den kellerbier som nu kommer till Sverige har lätt brödiga smaker med jordiga malttoner, inslag av grapefrukt och med en lätt syrlig avslutning. I doften återfinns äpple, hö och en lätt citrusnot. Lättdrucken och läskande öl som säkert passar bra till ljumma brittsommardagar.

Koblenzer Brauerei grundades 1689, men bytte år 1900 namn till Königsbacher. 1992 togs bryggeriet över av Karlsberg Brauerei i Homburg. 2010 köpte Bitburger Braugruppe rättigheterna till tillverkning och distribution av öl under namnen Königsbacher och Nettle. Resten av bryggeriet sålde Karlsberg 2012 till privata investerare i Koblenz, som i dag åter brygger öl under namnet Koblenzer Brauerei.

Fakta Koblenzer Kellerbier
Alkoholhalt: 4,8 %
Stamvörtstyrka: 11,3 %
Producent: Koblenzer Brauerei GmbH
Leverantör: People Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Ett uppfriskande kellerbier från Koblenz kommer i september (foto: Systembolaget).

Bland oktoberölen vill jag främst lyfta fram två öl som vi inte sett i tidigare släpp på Systembolaget.

Först ut har vi Arcobräu Festbier från Arcobräu Gräfliches Brauhaus i Moos. Ölet är en ganska typisk representant för stilen. Färgen är klart gul och vid upphällning bildas en mindre skumkrona. I doften hittar vi malt och toner av karamell, något som även återkommer i smaken tillsammans hö, citrus, gräs och en mild sötma. Avslutningen är ganska besk och torr.

Arcobräu har anor från slottsbryggeriet i Moos, som började brygga öl redan 1567. Slottet förstördes dock i en brand 1619 och var inte uppbyggt igen förrän 1636. Grunden till dagens bryggeri lades 1789 av Johann
Kaspar Graf von Preysing.

Fakta Arcobräu Festbier
Alkoholhalt: 5,7 %
Stamvörtstyrka: 13,0 %
Producent: Arcobräu Gräfliches Brauhaus
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Arcobräu Festbier representerar ölstilen väl (foto: Systembolaget).

Den andra nykomlingen kommer från världens äldsta bryggeri. Weihenstephaner Festbier passar lika bra i öltältet som till maten hemma. Prova gärna tillsammans med ost. Ölet har en härligt gyllengul färg och vid upphällning bildas en liten skumkrona som dröjer kvar länge. Dofterna är klassiska och kraftiga med inslag av bröd, malt och gräs. Detta återkommer i smaken, där man även hittar en sötma som för tankarna till kex. En lätt och behaglig beska avslutar i gommen.

Hur gammalt Weihenstephaner egentligen är brukar diskuteras. Officiellt startade bryggningen år 1040, då bryggeriet fick licens av biskop Otto I av Freising att brygga och sälja öl. Anor finns dock tillbaka till 700-talet, då ett benediktinkloster grundades. En av klostrets verksamheter var just att brygga öl.

Fakta Weihenstephaner Festbier
Alkoholhalt: 5,8 %
Stamvörtstyrka: 13,3 %
Beska: 26 IBU
Producent: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,50 kr (45,00 kr/l)

Världens äldsta bryggeri gör så klart också oktoberöl (foto: beeroftheday.com).

Övriga tyskar bland oktoberölen består av flera gamla bekantingar:

Hofbräu München Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,3 %
Producent: Staatliches Hofbräuhaus München
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 21,90 kr (43,80 kr/l)

Hofbräus oktoberfestöl har vi kunnat njuta av många gånger (foto: Hofbräu München).

Löwenbräu Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 6,1 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Löwenbräu München (AB Inbev)
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Spaten Oktoberfestbier
Alkoholhalt: 5,9 %
Stamvörtstyrka: 13,7 %
Producent: Spaten-Franziskaner-Bräu (AB Inbev)
Leverantör: Carlsberg Sverige AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)