Nytt grepp från Berlinbryggeri
Berlinbaserade Brlo prövar nya vägar för att bli bättre. Den 30 september-1 oktober arrangerar de världens första hackaton kring hantverksöl. Under helgen möter analoga bryggare den digitala världen. Med hjälp av tekniker, designers, kodare och andra IT-genier, vill Brlo få hjälp med att hitta områden att förbättra och minska sin miljöpåverkan när det gäller transporter, energiåtgång och själva bryggprocessen. Deltagarna delas upp i lag som får komma med förslag på lösningar på olika problem som ölbryggare ställs inför. Det vinnande förslaget kommer att finnas som öppen kod (open source), så att alla får nytta av det. Vinnarna får dessutom en fest i sin ära för hundra personer på Brlo Brewhouse. Andra priset är nästan ännu bättre, det är nämligen gratis Brlo-öl till kontoret under ett helt år. Under själva hackaton-dygnet utfodras deltagarna givetvis med all öl och mat de kan tänkas behöva.

Brlo prövar nya vägar för att bli bättre (foto: about-drinks.com).

Humleskörden ser bra ut
En humleskörd över genomsnittet – det är vad som förväntas i odlingsområdet Spalt i Bayern. Årets humlepopulation ser extremt frisk ut och har blommat som den ska. En storm i mitten av augusti orsakade visserligen en del skador på plantorna. Men humleodlarna i Spalt räknar ändå med att kunna skörda cirka 680 ton humle, vilket är en bra bit över genomsnittet. Det är dock något mindre än rekordåret 2016. I världens största humleodlingsregion Hallertau ser skörden ut att bli genomsnittlig, med totalt 33 850 ton humle. Även här orsakade hagel en del skador på skörden. Men i övrigt har väderförhållandena varit till odlarnas fördel från slutet av juli, med lagom mycket regn och inte för höga temperaturer. Humleskörden beräknas pågå in i mitten av september.

Årets humleskörd ser ut att bli bra i Spalt och Hallertau (foto: Forster/Merkur.de).

Kirner hyllar historiska familjemedlemmar
Philip och Carl Andres var barnbarn till grundaren av det familjeägda bryggeriet Kirner Privatbrauerei, Jacob Andres. Under 1860-talet bidrog de båda bröderna med stor energi till att utveckla bryggeriet och forma det till vad det är i dag. Samtidigt var de två helt olika, starka individer som hela tiden tävlade om vem som var bäst. För att hedra deras minne har Kirner nu tagit fram två öl med samma distinkta skillnad i karaktär som mellan de två bröderna. Phil är en mycket fruktig pale ale, som är bryggd med sex olika maltsorter och Galaxyhumle. Ölet är fullproppat med tropiska smaker av citrus och banan. Carl är å sin sida en kolsvart ”pale” ale vars kraftigt rostade och kryddiga smaker har inslag av både kaffe och vanilj. Ölen finns nu att köpa i tvåpack direkt från bryggeriet i Kirn.

Energiska bryggarbröder hyllas med nytt dubbelpack (foto: Kirner Privatbrauerei).

Testa tyskt på Stockholm Beer
Ett säkert hösttecken är Stockholm Beer & Whisky Festival, som i vanlig ordning erbjuder många möjligheter för den som vill prova spännande öl. Flest alternativ från vårt älskade Tyskland hittar vi i Galateas monter, där det bullas upp med såväl flaskor som fatöl. Missa till exempel inte chansen att dricka Weihenstephaners Pale Ale, Brauhaus Riegeles prisbelönta Aechtes Dunkel eller något av ölen från Frankfurtbryggeriet Braufactum. Det är också värt att besöka Speedy Wine Store och testa något från Brlo. Brewery International tar med sig ett urval öl från Schneider Weisse, medan Cask Sweden satsar på Stone Brewing Berlin och Klosterbrauerei Andechs. Utöver detta finns det många fler gamla och nya bekantskaper från landet i söder. Årets Stockholm Beer går av stapeln 28-30 september och 5-7 oktober. Platsen är som vi vant oss vid Nackastrandsmässan.

Stockholms stora ölfestival erbjuder många tillfällen att prova tyskt öl (foto: Stockholm Beer & Whisky Festival).