I tisdags avslutades årets Oktoberfest i München efter arton dagars hålligång. Enligt rapporterna gick den 184:e folkfesten förhållandevis lugnt och städat till – om nu sådana ord kan användas i sammanhanget. Här är en sammanfattning av årets festligheter.

Ungefär 6,2 miljoner besökare hittade till årets Oktoberfest, vilket är en ökning från förra årets 5,6 miljoner. En större tillströmning under helgerna och något ostadigt väder gjorde dock att besökarantalet upplevdes som något lägre i veckorna.

Oktoberfest lockade drygt sex miljoner besökare i år (foto: München Tourismus/Werner Böhm).

Trots att ölpriserna i vanlig ordning höjdes inför årets festival, lyckades besökarna ändå hälla i sig 7,5 miljoner liter öl. Alkoholhalten på de sex officiella oktoberölen ligger på mellan 5,9 och 6,3 procent, vilket är mer än många klarar av. Hela 670 fall av alkoholförgiftning rapporterades in under festen, men det finns säkert ett stort mörkertal här.

Ett sätt att motverka alkoholens effekter är att äta rejäl mat. Under årets Oktoberfest gick det åt 127 oxar och 59 kalvar till de hungriga gästerna. Hur många grillade kycklingar, fiskar och salta kringlor som försvann ner i folks magar är dock okänt.

Enliterssejdeln (Masskrug) är en av de mest kända symbolerna för Oktoberfest. Det är också en populär souvenir för besökarna att försöka få med sig hem. Under årets festival stoppades 120 000 potentiella sejdeltjuvar. Hur många som faktiskt lyckades smussla ut en sejdel är oklart. En del har också använt sejdlarna på helt fel sätt: 49 fall av misshandel med ölsejdel anmäldes, vissa av dem med svåra skador som följd.

Ölsejdlar är populära, men otillåtna, souvenirer hos besökarna (foto: Bayerischer Brauerbund).

Hittegodsavdelningen har också haft fullt upp. Över 4 000 föremål glömdes kvar, bland dessa 1 300 id-kort, 620 klädesplagg, 600 plånböcker, 520 mobiltelefoner, 360 nycklar, 325 par glasögon, 120 paraplyer, 100 väskor, 95 smycken och klockor samt 15 kameror. Några av de mer udda sakerna är löständer, kryckor, en registreringsskylt, ett dryckeshorn och ett par läderbyxor. Däremot anmäldes endast 19 barn som försvunna, vilket är anmärkningsvärt lite med tanke på festivalens karaktär.

Hur många Oktoberfestbesökare som kommer från andra länder än Tyskland är svårt att säga exakt. Men om man tittar på de uttag som gjorts i festområdets bankomater kan man se att minst 75 länder är representerade. De tio vanligaste är USA, Storbritannien, Österrike, Frankrike, Schweiz, Australien, Nederländerna, Italien, Spanien och Danmark.

Antalet polisingripanden under de arton dagarna stannade på 1 896 stycken, vilket kan jämföras med 1 806 förra året – en ökning med fem procent. Men då var festivalen också en dag kortare i fjol. Antalet fall av drogrelaterade brott och sexuella ofredanden ökade från 34 förra året till 67 i år. Anledningen till detta är huvudsakligen den ökade kontrollen. 353 besökare togs för att ha kört rattfulla utanför området, av dessa fick 231 lämna ifrån sig sina körkort.