Att dricka öl på tåg i Nordtyskland kommer bli nästan lika dyrt som att tjuvåka. Öl som öppnas på plattformen måste kastas i soptunnan innan påstigning.

Passagerare på vissa tåg i norra Tyskland kommer snart få klara sig utan öl eller annan alkohol under resan. Från årsskiftet gäller strikt alkoholförbud på regionaltåg samt pendeltåg i förbundsländerna Niedersachsen och Bremen. De tåg som omfattas av förbudet markeras med särskilda symboler, skriver webbtidningen shz.de.

Öldrickande blir snart förbjudet på nordtyska tåg (foto: shz.de).

Förutom att dricka på tågen, blir det också förbjudet att ta ombord flaskor och burkar som är avsedda för omedelbar konsumtion. Det gäller till exempel öppnade flaskor, ölflaskor med bygelkork eller mindre pappersförpackningar. Däremot går det bra att ta med sig oöppnade flaskor.

Onyktra personer kommer även fortsättningsvis kunna åka med tågen. Den som ertappas med att dricka ombord kommer dock i framtiden att få böta fyrtio euro. Men bara efter den inkörningsperiod som gäller till den 1 mars 2018. Fram till 2015 var detta lika med den lägsta bötessumman för att tjuvåka på tågen. Denna har nu höjts till sextio euro.

Enligt tågbolaget DB Regio görs dessa förändringar efter önskemål från resenärerna själva. Undersökningar visar att en majoritet av passagerarna vill ha ett generellt alkoholförbud på tåget. På tåg som trafikerar Nordwestbahn samt Metronom-tågen till Hamburg har det varit förbjudet med alkohol sedan 2009. Dessa förbud har enligt tågbolagen bidragit till renare tåg och ökad säkerhet för passagerarna.