En bar med öl från enbart små bryggerier och som endast serveras från fat är på väg att bli verklighet i München. Bakom projektet står en hantverksbryggare och en rutinerad barägare.

De nyblivna vännerna Tilman Ludwig och Maximilian Heisler förenas av sin starka kärlek till öl och dess mångfald. Tillsammans har de därför bestämt sig för att öppna en ölbar i distriktet Schlachthofviertel i Münchenstadsdelen Isarvorstadt. Tanken är att baren ska bli som gästernas andra vardagsrum, med fjorton ölkranar med drycker från små, regionala hantverksbryggerier.

Tilman Ludwig och Maximilian Heisler öppnar ölbar i München (foto: Florian Stielow/oh).

En lokal har införskaffats på Thalkirchner Strasse. Egentligen skulle baren ha stått klar i oktober, men lokalen ser fortfarande ut som en byggarbetsplats. De två kompanjonernas vanliga arbeten tar så mycket tid att de har tvingats skjuta upp öppnandet på obestämd tid. Barens namn är inte heller klart. Det är dock finansieringen. Projektet innebär en stor ekonomisk risk för de blivande barägarna, som satsat mycket av sina egna pengar. Ändå är de inte oroliga, utan menar att om det bara finns bra öl så kommer gästerna att komma. För att få in mer pengar har man också haft en crowdfunding-kampanj som dragit in 12 000 euro.

Maximilian Heisler är sedan två år tillbaka en av fyra ägare till puben Die Geyerwally i Glockenbachviertel. Till Süddeutsche Zeitung säger han att München på många sätt är Tysklands ölhuvudstad, men att mycket av den öl som säljs kommer från de stora bryggerierna. Därför har han länge närt en dröm om att få starta en egen bar med öl från enbart mindre, oberoende bryggerier. Med på tåget har han fått en av Geyerwallys ölleverantörer, Tilman Ludwig, som de senaste tre åren har livnärt sig på det egna bryggeriet Tilmans Biere.