I morgon öppnar Rysslands första Hofbräuhaus,
närmare bestämt i sibiriska Kemerovo. Restaurangen kommer inte att skilja sig
nämnvärt från originalet 500 mil bort.

Nu blir det bayersk ölfest i Sibirien också (foto: Andreas Gebert/DPA).

Den 15 december öppnar ett nytt Hofbräuhaus i den västsibiriska staden
Kemerovo, som har cirka 533 000 invånare. Sibirien, som ofta kopplas samman med ödsliga vidder,
björnar, vargar och iskyla, kan numera också förknippas med bayersk öl och
mat.

Etableringen är möjlig tack vare Staatliches Hofbräuhaus licens-
eller franchisesystem, som låter restauranger i olika delar av världen använda
namnet Hofbräu. Några krav måste dock uppfyllas. Kemerovos Hofbräuhaus har 260
sittplatser och baseras strikt på förlagan i München. Bord, bänkar och
väggpaneler är tillverkade på samma sätt i trä och det serveras i huvudsak bayersk
mat. Självklart är det endast öl från Hofbräu som kommer ur kranarna.

Hofbräuhaus i Kemerovo följer i allt väsentligt förlagan i München (foto: muenchen.de).


I ett pressmeddelande
säger Markus Söder, bayersk
ekonomi- och inrikesminister och därmed huvudansvarig för det statliga bryggeriet,
att det världsberömda ölet från Hofbräu München är en exportsuccé. Det har han
verkligen fog för; mer än hälften av de 340 000 hektoliter Hofbräu-öl som
säljs varje år går nämligen på export.

Hofbräu grundades 1597 av hertig Vilhelm V av
Bayern, som ville slippa transportera öl från Einbeck i Niedersachsen. Det
första Hofbräuhaus på Platzl i München uppfördes 1607 på samma plats som dagens
byggnad. Hofbräu ägs sedan 1852 av den bayerska staten. Förutom originalet i
München finns det även Hofbräuhaus i bland annat Berlin, Hamburg, Bremen och
Las Vegas.