I sommar kan besökare hos Brauhaus Riegele få en åktur innan ölen. En linbana ska nämligen byggas från bryggeriets gamla skorsten, rätt ner i ölträdgården.

Det som nu byggs hos Brauhaus Riegele i Augsburg lär vara världens första öl-linbana. I hastigheter upp emot fyrtio kilometer i timmen ska gästerna kunna susa ner från den 58 meter höga bryggeriskorstenen och ner till ölträdgården.

Bryggeriägarna Sebastian Priller den yngre och den äldre ser fram emot sin nya attraktion (foto: Ulrich Wagner/Augsburger Allgemeine).

Innan sommarsäsongen drar igång och de åksugna öldrickarna kommer, måste dock en del arbete göras. Bland annat ska skorstenen förstärkas med 300 ton betong, 25 ton stål och nio kilometer armeringsjärn. Bygget innebär en avsevärd investering för Riegele – enligt bryggerichefen Sebastian Priller Sr kostar projektet ungefär lika mycket som ett enfamiljshus.

Hugade besökare måste dock prova linbanan innan den första ölen intas. Nollpromillegräns gäller för linbaneåkning och av den anledningen kommer det även finnas alkomätare på plats. Linbanebygget innebär också att en del av Riegeles personal måste utbildas som höghöjdsräddare.

För närvarande pågår förstärkningsarbeten på den gamla bryggeriskorstenen (foto: Silvio Wyszengrad/Augsburger Allgemeine).

Sebastian Priller Sr säger till tidningen Bild att han fick idén till linbanan under en personalutflykt till en klätterpark. Eftersom bryggeriet helt har gått över till naturgas, har man inte längre något behov av den gamla skorstenen. Man ville dock inte riva det klassiska landmärket, utan kommer istället använda det som en del i en planerad äventyrspark.