För tredje gången har Maisel & Friends bryggt sin speciella dubbel-ipa Hopfenreiter. Ölet är ett samarbete mellan flera bryggerier – ett samarbete som är närmast unikt i sitt slag.

Normalt brukar bryggmästarna göra saker tillsammans på plats när de tar fram samarbetsöl. Bayreuth-bryggarna Maisel & Friends gör dock saker på sitt eget sätt. De ber istället sina vänner i bryggerivärlden att skänka olika humlesorter till den unika brygden. Ofta består gåvan av en ovanlig eller ny humlesort, som ger varje öl en spännande smaksättning. Bland givarna finns bryggerier från såväl Tyskland som andra delar av världen.

Årets Hopfenreiter kan provsmakas i början av mars (foto: Maisel & Friends).

Det är hela sex bryggerier som bidrar till 2018 års Hopfenreiter. Tyska Superfreunde skänker humlesorten Calypso, danska Mikkeller bidrar med Citra (Cryo hops), belgiska Duvel skickar Styrian Golding och tyska Fraugruber sorten Enigma. Från österrikarna Bevog kommer den helt nya humlesorten Styrian Fox. Maisel & Friends själva stoppar Mandarina Bavaria i mixen.

Förutom Maisel själva är det fem bryggerier som bidrar med humle (foto: Maisel & Friends).

Hopfenreiter bryggs alltid i en begränsad mängd och finns bara så länge lagret räcker. Många är därför de ölfantaster som ser fram emot den första provsmakningen. I år äger den rum i samband med Maisels Hoppy birthday festival den 2 mars på deras eget ställe Liebsebier i Bayreuth. Då närvarar också alla bryggerier som har bidragit med humle. Under de två dagar som firandet pågår går det också att provsmaka andra öl från de inblandade bryggerierna.