I februari bjuder Systembolaget på två släpp av öl i små partier och i båda dessa hittar vi tyska öl. Det blir dels en gammal rökig bekant och dels en efterlängtad vetehöjdare åt det starkare hållet.

Först ut, i morgon den 2 februari, hittar vi ett öl som även kom lagom till fastetiden förra året. Det handlar om det ofiltrerade rökölet Aecht Schlenkerla Fastenbier från Bamberg – ett öl som får 99 poäng på Ratebeer. Doft och smak domineras av den intensiva rökigheten, som för tankarna till charkuterier. Lite karamell kan anas i eftersmaken, tillsammans med en lätt humleton. I år släpper Systembolaget 10 000 flaskor av detta speciella öl.

Schlenkerlas rötter går att spåra till 1300-talet, även om det var först 1678 som bryggeriet som sådant grundades. En av de viktigare ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess egentliga, registrerade namn – Brauerei Heller. 1960 togs bryggeriet över av familjen Trum, som äger det i dag. Schlenkerla är ett av endast två bryggerier som gör äkta bambergskt rököl (det andra är Brauerei Spezial).

Fakta Aecht Schlenkerla Fastenbier
Stil: Rököl
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Alkoholhalt: 5,5 %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,50 kr (57,00 kr/l)

Aecht Schlenkerla Fastenbier träffade vi även på förra året (foto: Jaskankaljat).

Två veckor senare är det dags för en nykomling i form av Ayinger Weizenbock. Detta öl har mycket av det som ett bra veteöl ska ha. Vid upphällning framträder en gyllene, lätt bärnstensfärgad dryck med en rejäl skumkrona. I doften finns (så klart) vete, men även banan, citrus och ljust bröd. Smaken är lätt sötaktig och kryddig och har samma inslag som doften, fast kanske ännu fruktigare. Särskilt påtaglig är smaken av övermogen banan. 97 poäng på Ratebeer vittnar om den goda kvaliteten. Endast 3 888 flaskor kommer till Sverige, så det gäller att passa på.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt – dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Weizenbock
Stil: Vetebock
Producent: Privatbrauerei Ayinger
Leverantör: Brill & Co AB
Alkoholhalt: 7,1 %
Stamvörtstyrka: 16,5 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 25,90 kr (78,48 kr/l)

Ayinger Weizenbock hamnar på systemhyllorna den 16 februari (foto: Privatbrauerei Ayinger).