Svensk bakom St. Erhards nya design
Bamberg-bryggeriet St. Erhard har presenterat en ny design på sina flasketiketter. Den är gjord av den svenska formgivaren Perniclas Bedow, som tidigare bland annat designat flaskor åt danska Mikkeller. Den nya designen används på St. Erhards öl Farmer, Mayflower och Sasion samt på Saison öllikör. Designen på St. Erhard Original kommer dock vara oförändrad. Det krav Bedow hade var att leva upp till designen på den numera klassiska, genomskinliga St. Erhard-flaskan, som vunnit German Design Award. Målet var att överföra det minimalistiska konceptet till en flaska med pappersetikett. För att göra det utgick Bedow från en uppfattning om vad tysk öl står för utomlands. Som en röd tråd löper ledorden enkelhet, precision och förminskning. Resultatet är ett slags Bauhaus för öletiketter, där ölets namn är det som ensamt utgör hela designen.

Den nya designen beskrivs som Bauhaus för öletiketter (foto: St. Erhard).

Brygger öl (nästan) naken
Lang-Bräus bryggmästare Jürgen Hopf har gjort sig känd för tokiga och roliga upptåg, som fått mycket uppmärksamhet i media. Så var det inte minst 2002, när bryggeriet lanserade sitt Erotikbier. Ölet blev snabbt en succé, mycket tack vare att flasketiketterna pryds av en mycket lättklädd kvinna, och flaskor har bokstavligen slitits ur händerna på Jürgen Hopf. Nu har bryggmästaren tagit det hela ett steg längre genom att brygga ölet enbart iklädd förkläde, hatt och gummistövlar. Hopf själv intygar att allt sker i enlighet med den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) och att det hela bidrar till ölets potens- och fertilitetsökande egenskaper. Erotikbier skapades ursprungligen som ett skämt inför den årliga karnevalen, men har efter sin succé blivit kvar i bryggeriets fasta sortiment.

Jürgen Hopf brygger öl endast iklädd förkläde, hatt och stövlar (foto: DPA/Nar Sja).

Tre nya öl testade av Welde
I början av februari medverkade Welde Braumanufaktur på ölmässan Braukunst Live i München. Med sig från Plankstadt hade man den klassiska lagern Hellen samt de redan etablerade ölen Badisch Gose och Bourbon Barrel Bock. Mest intresse var det dock kring tre nya, lite humligare skapelser, som för första gången testades av en bredare publik. Pale Ale har bryggts med Simcoe-, Pekko- och Cascade-humle samt mörk karamellmalt. India Pale Ale är i sin tur bryggd med Azzaca, Cascade och Sorachi samt karamell- och melanoidin-malt. Dessutom presenterades lagern Citra Helles, som innehåller humlesorterna Spalter Select, Yellow Sub och Citra. I Pale Ale och IPA:n har amerikansk alejäst använts, medan det i lagern är Weldes egen lagerjäst som tillsatts. Den som vill köpa dessa öl i butik får dock ge sig till tåls. Det är först efter testrundan i München som ölen börjat bryggas i större skala; för tillfället ligger de och mognar till i jästankarna. Först i början av april räknar man med att ölen, som sägs passa bra till ost, ska finnas ute i handeln.

Weldes tre nya craft-öl sägs passa extra bra till ost (foto: Welde Braumanufaktur).

Ny ölblandning från Schöfferhofer
Schöfferhofer har redan en av de populäraste ölblandningarna i sin Schöfferhofer Grapefruit, en blandning av veteöl och grapefruktläsk. Nu kommer de med en ny veteölsblandning, denna gång med passionsfrukt. Schöfferhofer Weizen Maracuja heter den och sägs passa extra bra efter en lång arbetsdag med sin uppfriskande, inte allt för söta smak. Bäst smakar den väl kyld, direkt från flaskan. Den nya medlem i Schöfferhofers ölmixfamilj marknadsförs över hela Tyskland i såväl tv som i tryckta medier och online. Schöfferhofer Weizen Maracuja kommer att finnas tillgänglig i tyska butiker från mitten av mars.

Schöfferhofers nya veteölsblandning är gjord med passion (foto: Schöfferhofer).

Supervänner släpper pilsner
Berlinbryggarna Superfreunde släpper snart sitt senaste öl – Superfreunde Pils. Det gör man i samband med livsmedelsmässan Internorga i Hamburg den 9-13 mars. Den nya pilsnern är kallhumlad med Amarillo och Mosaic, vilket ger den en fruktig beska. Ölet är bryggt i samarbete med Wagner-Bräu i Kemmern i Bamberg-distriktet, ett bryggeri som funnits sedan 1788. På Internorga får pilsnern sällskap av Old School Ale, en närmast traditionell altbier som släpptes förra året. Eller så traditionell som den kan vara med tanke på att den är kallhumlad med amerikansk Chinook-humle för lite extra citrussting. De två ölen presenteras tillsammans under mottot ”En pils, en alt. Gammalt är nu det nya och öl förblir öl” (i fri översättning). Superfreunde startade sin verksamhet i december 2015. De två bryggarna Stefan Schröer och Marco Sgarra utgår från Berlin, men brygger sina öl i trakterna kring Bamberg.

Stefan Schröer och Marco Sgarra kommer med ny pilsner (foto: Superfreunde).