Vid årsskiftet
fanns det 1 492 bryggerier i Tyskland. Det är 82 fler än 2016 och drygt
150 fler än för fem år sedan. Det visar siffror från den tyska
bryggeriorganisationen
Deutsche Brauer-Bund.

Flest nya bryggerier har det blivit i Bayern,
som i fjol fick arton nya företag. Därefter kommer Hessen samt regionerna Niedersachsen
och Bremen med tio nya bryggerier. Deutsche
Brauer-Bund
tror att tillväxten kommer att fortsätta, särskilt i storstadsregionerna.
I regionen Berlin-Brandenburg har det till exempel blivit 26 nya bryggerier
sedan 2012. Bryggeriorganisationen tror också att antalet tyska bryggerier
kommer att spränga 1 500-vallen redan under första kvartalet i år.

Förra året blev det 82 nya bryggerier i Tyskland, som nu har 1 492 stycken (foto: diepresse.com).


En
bra bit över
hälften av alla tyska bryggerier
är i dag mindre hus- eller mikrobryggerier med en årlig produktion på max 1 000
hektoliter. Regionala och traditionella specialiteter som keller-, land- och
zwickelbier samt ljus lager (Helles)
är fortfarande de stilar som ökar mest. Samtidigt ökar också andelen
alkoholfria öl och ölblandningar. Pilsner är dock fortfarande den mest populära
ölstilen med en god bit över femtio procent av marknaden. Därefter kommer vete-
och exportölsvarianter, som båda ligger runt åtta procent.

Bayern
är det förbundsland
som har flest
bryggerier, 642 stycken. Tvåa kommer Baden-Württemberg med 204 (mot 195 år 2016)
och trea är Nordrhein-Westfalen med 140 (132). Förra året såldes ungefär 101
miljoner hektoliter öl i Tyskland. Av dessa var sju miljoner hektoliter
alkoholfria sorter. Tyskland behåller därmed med god marginal platsen som
Europas främsta bryggerination före Ryssland, Storbritannien, Polen och Spanien.
I ett globalt perspektiv är Tyskland världens femte största ölproducent. Kina har
här fortfarande förstaplatsen, före USA och Brasilien.