München – bara namnet andas öl, tradition och historia. Den bayerska huvudstaden är inte bara hemvist för en rad kända öl, det finns också gott om platser att avnjuta dem på. Glöm Hofbräuhaus, här är tio andra ställen för den som gillar det traditionella och genuina.

Augustiner Bräustuben
Adress: Landsberger Strasse 19
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Hela Augustiner Bräus sortiment. Priser från 2,75 euro för en halvliter.
Kommentar: Det finns många Augustiner-restauranger i München, men mer bayerskt rustikt än i Bräustuben blir det nog inte. Gästerna sitter vid långbord och hamnar lätt i samtal med nya bekantskaper. Det finns gott om sittplatser, så det behövs sällan någon bordsreservation. Bland den genuina maten rekommenderas bratwurst med surkål eller schweinshaxe med knödel och vitkålssallad med fläsk.

Wirtshaus im Frauenhofer
Adress: Frauenhoferstrasse 9
Öppettider: Dagligen 16.30-1.00, 15 oktober-15 april: lördag 11.00-1.00, söndag 10.00-01.00
Öl: Spaten-Franziskaner-Bräu står för ölen och priserna ligger på cirka fyra euro för en halvliter.
Kommentar: En av de äldsta bayerska restaurangerna i München är inrymd i Frauenhofentheater i Isarvorstadt. Restaurangens historia går att spåra bakåt till 1774. På menyn finns bayerska klassiker som schweinsbraten, bratensülze (sylta) och pannkakssoppa (Pfannkuchensuppe). Om gästerna har tur spelar en folkmusikgrupp medan mat och öl intas från de gedigna träborden.

Weisses Bräuhaus im Tal
Adress: Tal 7
Öppettider: Dagligen 8.00-00.30
Öl: Det blir nästan inte bättre än så här, Schneider Weisses fulla sortiment med några av Tysklands bästa veteöl på dryckeslistan. Fatöl från 3,24 euro för 33 centiliter.
Kommentar: En sann Münchenklassiker. Inredningen ser ut som den gjorde för hundra år sedan, med paneler på väggarna och gedigna träbord. Maten följer samma tema och är något som många bayrares gammelfarmor skulle kunnat laga. Grillade tjurtestiklar och kalvhuvud är ett par av de mer exotiska inslagen på menyn, som också innehåller mer välbekanta rätter. Ett populärt ställe där det kan vara bra att boka bord i förväg.


Weisses Bräuhaus – en institution bland Münchens restauranger (foto: innenstadtwirte.de).

Osterwaldgarten
Adress: Keferstrasse 12
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00
Öl: Utbudet kommer främst från Spaten-Franziskaner-Bräu. Halvliterpriset för en Helles är 3,20 euro.
Kommentar: Ligger i utkanten av den stora parken Englischer Garten och är lugnare än många andra ställen i närheten. På sommaren kan gästerna sitta i en vacker ölträdgård, vid sämre väder i ölhallen. Menyn är typiskt bayersk, men erbjuder också lättare och vegetariska alternativ. Särskilt populär är den rustika frukosten, som bland annat inkluderar hjortstek med stekt ägg på rostat schwarzbrot.

Gaststätte Grossmarkthalle
Adress: Kochelseestrasse 13
Öppettider: Måndag-fredag 7.00-16.00, lördag 7.00-13.00
Öl: Olika Paulaneröl på fat från 3,95 euro halvlitern.
Kommentar: Familjärt och jordnära. Serverar genuin bayersk mat, utan att göra en stor sak av dess bayerska ursprung. Tillverkar sin egen weisswurst, som lär vara den bästa i München. Öppettiderna är anpassade efter de som arbetar i Grossmarkthalle, en livsmedels- och blomstermarknad.

Gaststätte Grossmarkthalle lär göra Münchens bästa weisswurst (foto: Gaststätte Grossmarkthalle).

Ratskeller
Adress: Marienplatz 8
Öppettider: Dagligen 10.00-1.00, söndagar 10.00-24.00
Öl: Löwenbräu och Franziskaner på fat samt en rad flasköl. En halvliter Helles kostar 5,10 euro.
Kommentar: Ligger i Münchens rådhus, mitt i de ”värsta” turiststråken. Ändå är det få turister som hittar hit. Restaurangen består av en mängd rum i olika storlekar. Menyn är omfattande och varierande, men priserna visar att man befinner sig mitt i centrum.

Wirtshaus in der Au
Adress: Lilienstrasse 51
Öppettider: Måndag-fredag 17.00-24.00, lördag-söndag 10.00-24.00
Öl: Paulaner och andra öl från koncernen kommer ur kranarna, en halvliter ljus lager kostar 4,40 euro.
Kommentar: Inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad i stadsdelen Au. Här var bland annat skådespelaren Karl Valentin en ofta sedd gäst i början av 1900-talet. Menyn erbjuder många olika varianter av den gedigna bayerska maten. Bland höjdpunkterna finns tjurstek, stekt anka och paradrätten Knödeltrio.


Wirtshaus in der Au är inrymt i en vacker sekelskiftesbyggnad (foto: Wirtshaus in der Au).

Spatenhaus an der Oper
Adress: Residenzstrasse 12
Öppettider: Bottenvåningen 9.30-00.30, övervåningen 11.30-1.00
Öl: Spaten och Beck’s på fat samt flasköl från Löwenbräu och Franziskaner. För en halvliter Spaten Hell får man punga ut 4,90 euro.
Kommentar: Bayersk mat av högsta klass, även vad gäller priset. Du får gräva djupt i fickorna, men får också service därefter. All mat är mycket vällagad, från kalvfärsbiffarna till specialiteten tafelspitz. En idealisk plats för födelsedagar eller affärsluncher.

Donisl am Marienplatz
Adress: Weinstrasse 1
Öppettider: Dagligen 10.00-24.00
Öl: Sju olika varianter av Hacker-Pschorr och Paulaner på fat samt en rad flasköl. Priserna börjar på 4,65 euro för en halvliter.
Kommentar: Har en lång tradition och kan därför kallas en typisk Münchentaverna. Har dock fått något av turistfällestämpel på sig på grund av många besökare från andra delar av världen. Kallas ibland för en ölkatedral genom lokalernas kyrkoliknande utseende. Berömt för den klassiska kötträtten Münchner Siedeküche, där nötkött kokas med rotfrukter och kraftig buljong och serveras i soppskålar från en värmeplatta.


Donisls arkitektur har fått många att kalla stället för en ölkatedral (foto: total-munich.com).


Wirtshaus Hohenwart
Adress: Gietlstrasse 15
Öppettider: Måndag-fredag från 17.00, lördag-söndag från 11.30
Öl: Sedan 1896 levereras ölen från det familjeägda bryggeriet Maierbräu i Altomünster.
Kommentar: Ligger i Obergiesing, långt ifrån turiststråken. På menyn finns klassiska bayerska rätter som wienerschnitzel och en saftig stek med krispig yta. Vegetarianer kan med fördel prova brödknödelsallad eller sellerischnitzel. Som om detta inte är nog så finns det en kägelbana i lokalen.