Även om pilsner
alltjämt är den ölstil som säljer bäst i Tyskland, är det några traditionella
stilar som ökar mest. Zwickel, keller- och landbier, som brukar beskrivas som
varianter av samma stil, har fått ett rejält uppsving under senare år. Här kan
ni se vilka Ratebeers användare har som favoriter.

Ratebeer låter
användarna betygsätta öl enligt olika kriterier. Resultaten blir en snittpoäng
med vilken olika öl kan jämföras. Högst poäng (3,94) i kategorin
Zwickel/Keller/Landbier får Seinsheimer
Dunkles Kellerbier
från Seinsheimer
Kellerbräu
. Som om det inte vore nog har bryggeriet dessutom tvåan på
listan – Seinsheimer Sasemer Danzbier
Hell
, som får 3,88 poäng. På bronsplats hittar vi Witzgall Landbier från Brauerei
Witzgall
i bayerska Hallerndorf, som fullbordar prispallen på en av
naturliga skäl tysktung lista.

Seinsheimer Kellerbräu gör bäst kellerbier enligt Ratebeers användare (foto: biertravel.com).


De tjugo bästa
tyskarna i kategorin är (placering, öl, totalpoäng):

1. Seinsheimer
Dunkles Kellerbier (3,94)
2. Seinsheimer
Sasemer Danzbier (3,88)
3. Witzgall
Landbier (3,78)
5. Lieberth
Kellerbier (3,73)
8. Kramer Wolf
Zoigl (3,66)
10. Heckel
Vollbier Hell (3,66)
11. Roppelt
Kellerbier (3,65)
12. Neuhaus Lingl
Zoigl (3,64)
13. Spezial
Ungespundet (3,64)
14. Krug-Bräu
Kellerbier (3,63)
16. Hartleb
Landbier (3,61)
17. Schammelsdorfer
Ungspund’s Lagerbier (3,61)
18. Krug Geisfeld
Lager (3,60)
20. Windischeschenbach
Posterer Zoigl (3,58)
22. Griess
Kellerbier (3,57)
23. Zehendner
Mönchsambacher Lagerbier (3,56)
25. Ayinger
Zwickl (3,56)
26. Neuhaus
Bahler Zoigl (3,55)
28. Gänstaller
Bräu Zwickelpils (3,54)
30. Windischeschenbach Gloser Zoigl (3,53)

Övriga öl på topp tio
är:

4. Fair State Kazbek Kellerbier, USA (3,75)
6. Summit Keller Pils, USA (3,70)
7. Suarez Family Small Talk, USA (3,69)
9.
Firestone Walker/Russian River Stivo Keller Pils, USA (3,66)


Kellerbier är ett lageröl
som helt enkelt fått sitt namn av att
det, innan det fanns moderna kylmöjligheter, lagrades i källare och ofta dracks
färskt direkt från fatet. Det faktum att kellerbier vare sig är filtrerade
eller pastöriserade gör att de innehåller mer av den ursprungliga jästen och
mer vitaminer än filtrerade och pastöriserade öl. Zwickel beskrivs ofta som en
svagare och mindre humlig variant av kellerbier. Namnet kommer från det redskap,
Zwickelhahn, med vilket bryggarna
brukade ta upp öl ur tunnorna. Liksom ett kellerbier är zwickeln opastöriserad,
vilket gör att de båda ölen helst ska drickas så färska som möjligt. Landbier
är egentligen ingen egen stil, utan termen brukar användas om öl som, likt sina
två kusiner ovan, bryggs på ett traditionellt sätt.