I dag firar vi det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres. Att det är just den 23 april som blivit ölets nationaldag i Tyskland beror på att det var på detta datum 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.

Det de flesta nog känner till om renhetslagen är att den anger att endast vatten, malt, humle och (senare) jäst är de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning. Men lagen har också kommit att representera bevarandet av traditionella hantverksmetoder och betraktas i dag som den äldsta livsmedelslagen i världen som fortfarande är i bruk.

Reinheitsgebot instiftades den 23 april 1516 i bayerska Ingolstadt (foto: Deutscher Brauer-Bund e.V.).

Här är tio fakta om tysk öl, som ni kanske eller kanske inte känner till:

1. Antalet bryggerier fortsätter att öka
Enligt en uppskattning från det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund, kommer antalet tyska bryggerier att passera 1 500-gränsen under våren 2018. I slutet av 2017 fanns det 1 492 bryggerier, vilket är 150 fler än för fem år sedan.

2. Södra Tyskland har flest bryggerier
Bayern är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken 2017. Därefter följer Baden-Württemberg med 204 och Nordrhein-Westfalen med 140. Niedersachsen och Hessen med 82 respektive 80 bryggerier är fyra och femma på listan.

3. Det finns över 6 000 ölsorter i Tyskland
Enbart i Tyskland bryggs det mer än 6 000 olika ölsorter. Varje vecka kommer minst ett nytt öl ut på marknaden. Beräkningar visar att om tyska öldrickare drack ett nytt öl varje dag skulle det ta mer än sexton år att prova alla sorter.

Tyskland visar upp en fantastisk mångfald med fler än 6 000 olika ölsorter (foto: DBB).

4. Tyskland är Europamästare i ölbryggning
Tyska bryggerier producerar cirka 9,5 miljarder liter öl varje år. Det gör landet till den största ölproducenten i Europa, före Ryssland (7,8 miljarder liter) och Storbritannien (4,4 miljarder). På grund av den demografiska utvecklingen och nya konsumentmönster minskar dock konsumtionen. 2017 var den genomsnittliga tyska ölkonsumtionen 101 liter per person, jämfört med 104 liter 2016.

5. Pilsner är den populäraste ölstilen
Med över femtio procent av marknaden är pilsnern fortfarande den populäraste stilen i Tyskland. Den följs av veteöl och exportöl med cirka sju procent vardera. På fjärde plats återfinns den i Bayern populära ljusa lagerstilen Helles med runt sex procent av marknaden.

6. Män och kvinnor har olika smak
Medan tyska män i huvudsak föredrar pilsner, är det Helles och alkoholfria öl som går hem mest hos kvinnorna. 46 procent av männen och 36 procent av kvinnorna säger sig föredra pilsner, medan Helles föredras av elva procent av männen och femton procent av kvinnorna. När det kommer till alkoholfria öl är det endast nio procent av männen som säger sig föredra det, men närmare fjorton procent av kvinnorna.

Tyska män föredrar pilsner medan kvinnorna hellre dricker alkoholfritt (foto: aponet.de).

7. Alkoholfria öl fortsätter att öka
Sedan 2008 har försäljningen av alkoholfria öl fördubblats i Tyskland. 2017 såldes drygt 6,2 miljoner hektoliter alkoholfritt öl och så kallade maltdrycker, som producerats av tyska bryggerier. De alkoholfria ölens marknadsandel är för närvarande sex procent. Det finns drygt 400 alkoholfria ölsorter, främst pilsner, veteöl och radler, men också lokala specialiteter som kölsch och alt.

8. Hantverksöl erövrar den tyska marknaden
När man i Tyskland pratar om Craft Bier, menar man i huvudsak stilar som inte är typiskt tyska, som ofta innehåller större mängder (och nya sorters) humle och som ofta bryggs av små regionala bryggerier. I dag är hantverksölens marknadsandel endast en till två procent, men trenden och intresset växer explosionsartat.

9. Regionala specialiteter och gamla recept är trendigt
Marknadsundersökningar visar att regionala specialiteter som land-, keller- och zwickelbier ökar i popularitet hos konsumenterna. Dessa öl bryggs ofta efter gamla recept eller tolkningar av dessa. Som exempel kan nämnas berliner weisse, det suraktiga ölet som beundrades redan av Napoleons soldater, som kallade det ”nordens champagne”.

10. Tysk bryggarkonst är världsberömd
Tyska bryggarutbildningar har ett utmärkt rykte över hela världen. Unga människor från världens alla hörn kommer till tyska universitet och fackskolor för att studera ölbryggning. Att bryggarkonsten i högsta grad lever i Tyskland visas också genom det ökande antalet hobbybryggare och utbildade ölsommelierer. Många ölbryggarkurser är fullbokade flera månader i förväg.

Källa: Deutscher Brauer-Bund e.V.