I dag firar vi det tyska ölets dag –
Tag des deutschen Bieres. Att det är just den 23 april som blivit ölets
nationaldag i Tyskland beror på att det var på detta datum 1516 som den tyska
(egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot)
instiftades i Ingolstadt.

Det
de flesta nog känner till om renhetslagen är att den anger att endast vatten,
malt, humle och (senare) jäst är de enda ingredienserna som får användas i ölbryggning.
Men lagen har också kommit att representera bevarandet av traditionella hantverksmetoder
och betraktas i dag som den äldsta livsmedelslagen i världen som fortfarande är
i bruk.

Reinheitsgebot instiftades den 23 april 1516 i bayerska Ingolstadt (foto: Deutscher
Brauer-Bund e.V.).


Här
är tio fakta
om tysk öl, som ni kanske eller kanske inte känner till:

1. Antalet bryggerier fortsätter att öka
Enligt
en uppskattning från det tyska bryggeriförbundet, Deutschen Brauer-Bund, kommer antalet
tyska bryggerier att passera 1 500-gränsen under våren 2018. I slutet av
2017 fanns det 1 492 bryggerier, vilket är 150 fler än för fem år sedan.

2. Södra Tyskland har flest bryggerier
Bayern
är det förbundsland som har flest bryggerier, 642 stycken 2017. Därefter följer
Baden-Württemberg med 204 och Nordrhein-Westfalen med 140. Niedersachsen och
Hessen med 82 respektive 80 bryggerier är fyra och femma på listan.

3. Det finns över 6 000 ölsorter
i Tyskland

Enbart
i Tyskland bryggs det mer än 6 000 olika ölsorter. Varje vecka kommer
minst ett nytt öl ut på marknaden. Beräkningar visar att om tyska öldrickare drack
ett nytt öl varje dag skulle det ta mer än sexton år att prova alla sorter.

Tyskland visar upp en fantastisk mångfald med fler än 6 000 olika ölsorter (foto: DBB).


4. Tyskland är Europamästare i
ölbryggning

Tyska
bryggerier producerar cirka 9,5 miljarder liter öl varje år. Det gör landet
till den största ölproducenten i Europa, före Ryssland (7,8 miljarder liter)
och Storbritannien (4,4 miljarder). På grund av den demografiska utvecklingen
och nya konsumentmönster minskar dock konsumtionen. 2017 var den genomsnittliga
tyska ölkonsumtionen 101 liter per person, jämfört med 104 liter 2016.

5. Pilsner är den populäraste ölstilen
Med
över femtio procent av marknaden är pilsnern fortfarande den populäraste stilen
i Tyskland. Den följs av veteöl och exportöl med cirka sju procent vardera. På fjärde
plats återfinns den i Bayern populära ljusa lagerstilen Helles med runt sex procent av marknaden.

6. Män och kvinnor har olika smak
Medan
tyska män i huvudsak pilsner föredrar, är det Helles och alkoholfria öl som går hem mest hos kvinnorna. 46 procent
av männen och 36 procent av kvinnorna säger sig föredra pilsner, medan Helles föredras av elva procent av
männen och femton procent av kvinnorna. När det kommer till alkoholfria öl är
det endast nio procent av männen som säger sig föredra det, men närmare fjorton
procent av kvinnorna.

Tyska män föredrar pilsner medan kvinnorna hellre dricker alkoholfritt (foto: aponet.de).


7. Alkoholfria öl fortsätter att öka

Sedan
2008 har försäljningen av alkoholfria öl fördubblats i Tyskland. 2017 såldes
drygt 6,2 miljoner hektoliter alkoholfritt öl och så kallade maltdrycker, som producerats
av tyska bryggerier. De alkoholfria ölens marknadsandel är för närvarande sex
procent. Det finns drygt 400 alkoholfria ölsorter, främst pilsner, veteöl och radler,
men också lokala specialiteter som kölsch och alt.

8. Hantverksöl erövrar den tyska marknaden
När
man i Tyskland pratar om Craft Bier,
menar man i huvudsak stilar som inte är typiskt tyska, som ofta innehåller större
mängder (och nya sorters) humle och som ofta bryggs av små regionala
bryggerier. I dag är hantverksölens marknadsandel endast en till två procent,
men trenden och intresset växer explosionsartat.

9. Regionala specialiteter och gamla
recept är trendigt

Marknadsundersökningar
visar att regionala specialiteter som land-, keller- och zwickelbier ökar i
popularitet hos konsumenterna. Dessa öl bryggs ofta efter gamla recept eller
tolkningar av dessa. Som exempel kan nämnas berliner weisse, det suraktiga ölet
som beundrades redan av Napoleons soldater, som kallade det ”nordens champagne”.

10. Tysk bryggarkonst är världsberömd
Tyska
bryggarutbildningar har ett utmärkt rykte över hela världen. Unga människor
från världens alla hörn kommer till tyska universitet och fackskolor för att
studera ölbryggning. Att bryggarkonsten i högsta grad lever i Tyskland visas
också genom det ökande antalet hemmabryggare och utbildade ölsommelierer. Många
ölbryggarkurser är fullbokade flera månader i förväg.

Källa: Deutscher
Brauer-Bund e.V.