På lördag börjar årets Oktoberfest i München. Det uppmärksammar flygbolaget Lufthansa med personal klädd i traditionella bayerska kläder, en speciell Oktoberfestmeny – och fatöl i kabinen.

Det är i första hand resande i Lufthansas business class som får avnjuta härligheterna. Premiärturen startar från New York-flygplatsen Newark den 19 september. Den 25 september avgår Oktoberfestflyget från München till Singapore och den 6 oktober, dagen innan Oktoberfest slutar, drar kabinpersonalen på sig festkläderna på flighten till Shanghai. Oktoberfesttemat dyker dessutom upp på utvalda Lufthansaflyg inom Europa.

Resande i Lufthansas business class kan dricka fatöl på 10 000 meter under Oktoberfest (foto: Kerstin Rosskopp/Lufthansa AG).

I business class kommer det dessutom att serveras fatöl. Ett speciellt ”flygvänligt” fat har tagits fram, där kolsyretrycket kan styras med en ventil. Detta motverkar övertryck ombord och ölet kan serveras på 10 000 meters höjd. Tillsammans med ölen kan passagerarna avnjuta en speciell Oktoberfestmeny bestående av tryfflad oxtartar, följt av röding med Rieslingsås och bayersk glass med pistagepesto. Även Lufthansas lounger är redo för Oktoberfest. I de tolv loungerna i terminal 2 på Münchens flygplats kommer 4 000 kilo leberkäs, drygt 38 000 kringlor och cirka 750 kilo weisswurst att avnjutas under september och oktober. I samtliga lounger finns så klart också oktoberöl på fat.

De festkläder som kabinpersonalen har på sig är designade och tillverkade av Münchenbaserade klädfirman Angermaier. Flygvärdinnornas traditionella dirndl är mörkblå med silvergrå förkläden. Den manliga delen av personalen bär korta lederhosen med mörkblå västar i samma material som kvinnornas dirndl. Det är tredje året i rad som Angermaier klär upp Lufthansas personal under världens största folkfest.