Ett bryggeri med flerhundraåriga rötter gör gemensam sak med ett inom sitt
fält ikoniskt varumärke. Kölnbryggeriet Privatbrauerei Gaffel och det danska
märket Mikkeller har kokat ihop en ny kölsch tillsammans.

En gång i tiden var vikingarna i
Köln för att plundra och härja. Nu är de tillbaka, men den här gången i
fredligare syften – att brygga ett nytt öl. Ölet, som fått namnet Viking Kölsch, kombinerar traditionell
kölsch med hantverksbryggarens experimentlusta. Det är Privatbrauerei Gaffels
bryggmästare Reiner Radke som utvecklat ölet i samarbete med Mikkel Borg
Bjergsø, grundare och chef för de danska fantombryggarna Mikkeller. Viking Kölsch kommer att finnas
tillgängligt i Gaffels webbshop efter Kölns årliga karnival.

Privatbrauerei Gaffel gör gemensam sak med danska Mikkeller (foto: Helmut Löwe).

Vana kölschdrickare kommer snart inse att detta öl inte riktigt smakar som ölstilen brukar, utan har en
lite egen touch. Det är till att börja med beskare än vanlig kölsch, även om
citrustonerna och den lätta torrheten känns igen. Den delvis nya smaken beror
bland annat på att den för tyskar välbekanta humlesorten Hallertauer Perle,
denna gång fått sällskap av den australiensiska sorten Galaxy. Med en
alkoholhalt på 4,9 procent är Viking
Kölsch
dessutom bara aningen starkare än den klassiska Gaffel Kölsch, som ligger på 4,8 procent.