Den 1 mars stänger Brauerei Sigwart i Weissenburg för gott. Namnet lever dock vidare tack vare Privatbrauerei Hofmühl i Eichstätt.

Grunden till Brauerei Sigwart lades redan 1451, vilket gör bryggeriet till ett av de äldsta i Tyskland. Men den 1 mars är det över – då stänger det sista verksamma bryggeriet i bayerska Weissenburg. Att fortsätta verksamheten skulle kräva enorma investeringar i en modern buteljeringsanläggning, vilket inte skulle löna sig i det långa loppet, säger Sigwarts vd Wolfgang Aurnhammer till Eichstätter Kurier. För hundra år sedan fanns det sexton bryggerier i Weissenburg, men endast två av dem var kvar vid millennieskiftet.

Den 1 mars stänger Sigwart-bryggeriet i Weissenburg för gott (foto: Heubeck).

Aurnhammer lekte ett tag med tanken att buteljera Sigwart-öl hos andra bryggerier. Men eftersom många öl bryggs i små kvantiteter, skulle inte heller det vara ekonomiskt försvarbart. Istället förs nu rättigheterna till namnet Sigwart över till Privatbrauerei Hofmühl i Eichstätt, som kommer att brygga de två sorterna Sigwart Hell och Premium Pils under sina gamla namn. Man tar även över de kontrakt som finns med Sigwarts råvaruleverantörer, så att recepten är så lika som möjligt. Viss skillnad kommer dock märkas, eftersom Hofmühl använder annat vatten. Två av Sigwarts chaufförer och en administrativ assisten flyttar också med till Hofmühl. Däremot kommer inga bryggare att erbjudas nya tjänster.

För Hofmühl är övertagandet av Sigwart ytterligare ett steg för att långsiktigt säkra produktionen i Eichstätt. Bryggeriet har investerat kraftigt i ny teknik, energieffektivisering och förbättrad logistik de senaste åren. Att det bryggs öl av hög kvalitet i Eichstätt vittnar inte minst de utmärkelser som bryggeriet vunnit om. Vid World Beer Awards vann man exempelvis priset för ”Världens bästa vetebock”. Bryggeriet har också vunnit guld vid World Beer Championship.