De sju största bryggerikoncernerna i Tyskland sålde närmare 55 miljoner hektoliter öl tillsammans 2018. Det motsvarar mer än hälften av den totala tyska ölproduktionen. Topp tre innehas av samma bryggerier som förra året medan det var tätare på platserna därefter.

Radeberger Gruppe blev åter Tysklands största bryggerikoncern med märken som Radeberger, Jever och Ur-Krostitzer. Totalt sålde koncernen 11,65 miljoner hektoliter öl förra året, vilket är 2,1 procent mer än året innan. I den tyska branschtidningen Inside lyfter bryggeriägarna fram den varma sommaren samt fotbolls-VM som förklaringar till det positiva resultatet.

Radeberger Gruppe blev 2018 åter Tysklands största bryggerikoncern (foto: capital.de).

På andra plats återfinns TCB Beverages, som har sitt säte i Frankfurt an der Oder i östra Tyskland. Koncernen sålde 8,95 miljoner hektoliter öl 2018, vilket är en procent mer än 2017. Störst del av ökningen stod märkena Feldschlösschen och Gilde för. Trea på listan är Oettinger Gruppe. Efter att genomgått en del interna ägarstrider under 2017, lyckades koncernen ta sig samman något sånär. Försäljningen minskade dock med 2,1 procent under 2018, till totalt 8,48 miljoner hektoliter. Fyra på listan är den bryggerikoncern som tappade mest av de sju största – Bitburger Braugruppe, vars försäljning sjönk med 3,1 procent till 6,59 miljoner hektoliter. Försäljningen av flaggskeppsmärkena Bitburger och König Pilsener sjönk med 4,2 respektive 4,8 procent. Även exporten gick sämre än väntat.

På femte plats återfinns jättarnas jätte AB Inbev, den enda koncernen på listan som inte är tyskägd. Resultatet präglas av den misslyckade försäljningen av bryggerierna Hasseröder och Diebels, där försäljningen av det förra märket tappade 7,5 procent till 143 000 hektoliter. Det positiva resultatet för veteölsmärket Franziskaner (+1,8 procent) och den marginella förlusten för flaggskeppet Becks (-0,6 procent) påverkade inte slutresultatet nämnvärt. AB Inbev rapporterade en försäljning som sjönk med 1,5 procent och landade på 6,48 miljoner hektoliter. Siffrorna inkluderar dock inte koncernens export.

Krombacher hamnar på sjätte plats. Försäljningen under 2018 hamnade på 6,31 miljoner hektoliter (+4,2 procent). Av detta säljs ungefär sex miljoner hektoliter under namnet Krombacher. Sist på topp sju är Paulaner Brauereigruppe, som förutom Paulaner och Hacker-Pschorr även består av märken som Kulmbacher och Fürstenberg. Koncernen stod för den största försäljningsökningen på listan (+5,5 procent) och landade på 6,05 miljoner hektoliter. Av detta stod veteölet Paulaner för drygt 2,5 miljoner hektoliter, vilket är en ökning med 7,1 procent från året innan.