Från och med den 1 mars säljs en ny ölstil under namnet König, något som inte har hänt på närmare ett halvt sekel. Ölet är bryggt för att möta konsumenternas efterfrågan på mildare öl.

König-Brauerei har haft som mål att ta fram ett mildare öl, men som fortfarande har mycket kropp och karaktär. Resultatet är König Rotbier, som är bryggt med specialmalt och hundra procent aromhumle. Anledningen till att man nu tar fram ett nytt öl är de tyska konsumenternas spirande intresse för nya ölstilar. Det nya ölet kommer i ett första skede endast finnas tillgängligt i norra och västra Tyskland.

König Rotbier är bryggeriets första nya ölstil på närmare femtio år (foto: König-Brauerei).

Att valet föll på just rotbier är att det är en historisk, men ändå relativt okänd ölstil i Tyskland. Enligt König-Brauerei är rotbier (eller rött öl) förmodligen världens äldsta ölstil, som omnämns i skrifter från så långt tillbaka som 1 750 år före vår tidräkning. I Königs nya öl är det karamell- och annan specialmalt som ger det dess röd-guldaktiga färg.

Eftersom det nya ölet inte är en pilsner har König även behövt lansera nya glas och förpackningar, som bättre passar det röda ölets karaktär. Samtliga är märkta med ordet ”König” och den karaktäristiska kronloggan. Enligt bryggeriet bidrar glasets timglasform till att ölets smaker och dofter utvecklas på bästa sätt.