Den 1 juni släpps det lite nytt i Systembolagets fasta sortiment. Denna gång är det en del nyheter med tysk koppling, inte minst en tyskbrygd zwickel med amerikanska rötter.

Det hör inte till vanligheterna att tysk ”craft bier” kommer in i Systembolagets fasta sortiment, men lördagen den 1 juni är det i alla fall dags. Då landar nämligen Urban Chesnuts Zwickel på hyllorna. Ölet är ett av tre öl som det amerikanskägda bryggeriet gör i sitt bryggeri i Hallertau. Tillsammans med Zuagroast Pale Ale och lagern Hopfenperle ingår det i den så kallade Hallertauer-serien.

Urban Chesnuts Zwickel är en ofiltrerad och opastöriserad tysk klassiker, lättdrucken med mycket vitaminer från jästen. Doften är kryddig och örtig och i smaken återfinns gräs, bröd och en aning fruktighet, bland annat toner av äpple. Eftersmaken är torr och något honungsaktig. Ölet kallas ömsom för zwickel och ömsom för kellerbier, vilka tillsammans med landbier brukar beskrivas som varianter av samma stil. Alla är dock traditionella tyska stilar, vilka fått ett rejält uppsving under senare år.

Tillsammans med Zuagroast Pale Ale och Hopfenperle ingår Zwickel i Hallertauer-serien (foto: Urban Chestnut Brewing Company).

I början av 2015 köpte det amerikanska bryggeriet Urban Chestnut Brewing Company upp ett litet tyskt bryggeri i Bayern. Därifrån kommer också Urban Chestnuts medgrundare och bryggmästare Florian Kuplent. På så sätt blev den lilla staden Wolnzach hem för Urban Chestnuts Hallertau-bryggeri. Genom starten av den tyska verksamheten fick Urban Chestnut inte bara att tillgång till den europeiska marknaden, utan kunde även exportera tysk öl till USA. När Hopfenperle började levereras till USA var det första gången som ett öl bryggt utanför USA i ett amerikanskägt bryggeri importerades till USA på flaska.

Fakta Urban Chesnut Zwickel
Alkoholhalt: 5,0 %
Stamvörtstyrka: 12,0 %
Producent: Urban Chesnut Brewing Company Deutschland
Leverantör: People Wine AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 22,90 kr (45,80 kr/l)

Den 1 juni återkommer även Früh Kölsch, ett öl som funnits på Systembolaget tidigare i olika omgångar. Detta är ett av de klassiska namnen när det gäller den här stilen. I doften återfinns en lätt fruktighet av vindruvor och äpple. Smaken är mild med en pepprig torrhet i eftersmaken. Här finns även lite frukt, men väldigt lite malt. Ölet släpps i 33-centilitersflaskor som kostar 19,90 kronor styck.

Det tyska öl som sålt bäst på Systembolaget de senaste åren är DAB, som nu kommer i mindre (33-centiliters) burkar till det facila priset av 9,90 kronor styck (+ pant). Mycket talar därför för att ölet kommer att behålla sin plats på tronen bland de tyska ölen i Sverige. Däremot får vi säga tack och hej för den här gången till Erdinger Weissbier Kristall, som sålt för dåligt och får flytta till beställningssortimentet.