Den riksomfattande organisationen för tyska dryckeshandlare rapporterar en minskad ölförsäljning från årets början till och med maj.

Det är Bundesverband des Deutschen Getränkefachgrosshandels (BV GFGH) som hänvisar till tidigare opublicerade siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis. De visar att den tyska ölförsäljningen minskade med 1,3 procent mellan januari och maj i år.

Fram till slutet av april såg det dock ganska bra ut; vid den tiden låg ölförsäljningen faktiskt på 1,9 procent plus. En riktigt dålig majmånad, med kallt och fuktigt väder, gjorde dock att den inhemska försäljningen sjönk med 10,6 procent under månaden jämfört med samma period 2018. Om även exporten inkluderas sjönk försäljningen dock “endast” med 10,1 procent.

Skillnaden mellan de olika förbundsländerna är också ganska stor. I Sachsen-Anhalt backade ölförsäljningen med måttliga två procent under maj, medan den i Rheinland-Pfalz/Saarland rasade med 16,7 procent. Till och med starka ölfästen som Nordrhein-Westfalen (minus 7 procent) och Bayern (minus 12,3 procent) fick se en kraftig nedgång i försäljningssiffrorna. Försäljningen av ölblandningar sjönk också kraftigt under maj månad, med ett minus på hela 18 procent.