Düsseldorf-bryggeriet Füchschen har hamnat i blåsväder efter att femton kvinnliga politiker reagerat på en av bryggeriets reklambilder. Bilden är sexistisk menar politikerna som representerar flera partier.

En tecknad rävhona i altbier-bryggeriet Füchschens reklam rör upp känslorna i Nordrhein-Westfalens delstatsparlament. Femton kvinnliga ledamöter från kristdemokratiska CDU, socialdemokratiska SPD, liberala FDP och miljöpartiet Die Grüne har skrivit ett brev till bryggeriets ägare för att protestera mot vad de anser är en sexistisk och kränkande bild. I brevet skriver politikerna att bilden knappast kan beskrivas som humoristisk eller oförarglig, utan att rävhonan visas upp som ett rent sexobjekt.

Femton kvinnliga politiker anser att bilden på rävhonan är sexistisk (foto: Füchschen).

Bryggerichefen Peter König själv säger till den tyska nyhetsbyrån DPA att han inte kommer att ändra bryggeriets marknadsföring. Han framhåller att det på den reklambyrå man anlitar arbetar flera unga kvinnor. Han uppger också att han inte fått några klagomål från bryggeriets kunder eller restauranggäster. Partiet CDU, där Peter König själv är medlem, har inte heller de haft några synpunkter på bryggeriets marknadsföring tidigare.

Füchschen är känt för sin humoristiska marknadsföring, som ofta innehåller tecknade rävar i olika situationer i kombination med slagfärdiga fraser. Den nu kritiserade reklambilden föreställer en blond rävhona som gungar över en flammande eld hållande en stek på en gaffel. Bilden kompletteras med texten (i ungefärlig översättning): ”Medium rare eller välstekt?”