Den tyska historikern Jana Weiss
har undersökt det tyska ölets segerrika resa till USA. Här avslöjar hon tre
lite udda och intressanta saker som hennes forskning visar.

Historikern Jana Weiss är verksam vid universitetet i Münster, där hon för
närvarande forskar på det tyska ölets historia. “The
Lager Beer Revolution in the United States: The History of Beer and German
Americans as a Reinvention of Ethnicity, Knowledge, and Consumption”, är
namnet på hennes habilitationsuppsats (motsvarar ungefär docentavhandling). I
den undersöker Weiss hur den tyska bryggarkonsten fördes över till USA i början
av 1800-talet. Det var då som underjästa öl för första gången bryggdes i USA
enligt den tyska bryggartraditionen. Forskningen sträcker sig fram till 1920,
då alkoholdrycker starkare än 0,5 volymprocent förbjöds i USA.

Anheuser-Busch är ett av flera amerikanska bryggerier med tysk koppling (foto: Anheuser-Busch).

Jana Weiss fick idén till sin
forskning under en guidad visning på Becks
bryggeri i Bremen. Under turen visades en video om Heinrich Beck, som emigrerade
till USA 1854. Han återvände dock till Tyskland efter endast tio år i ”staterna”.
Jana Weiss antog att Beck inte var den enda tyska bryggare som emigrerade till Amerika.
Under fem år har hon därför forskat på ölet och ölbryggarnas emigrationshistoria.
Hon har kommit fram till flera intressanta fakta, som knappt någon i Tyskland känner
till i dag.

1. Det blev en lagerrevolution
Det bryggdes visserligen redan öl i USA,
men tyskarna var de som först introducerade lagern i ”staterna”. 1850 stod
engelsk ale för mer än nittio procent av den amerikanska marknaden. Femtio år
senare hade den tyska lagern tagit över helt. Inte i något annat land tog tyskarna
över ölmarknaden så snabbt som i USA. 1890 var nästan hela den amerikanska
bryggeriindustrin i tyska händer och över åttio procent av de anställda var
tyskar.

2. Tyskarna bryggde inte riktig tysk öl
I USA marknadsförde tyska bryggare sin öl som
”äkta tysk öl”. Men så var det inte. Bryggarna struntade i den tyska
renhetslagen (Reinheitsgebot), som innebär att öl endast får innehålla
malt, humle, jäst och vatten. Istället använde de bland annat majs och ris i
sina amerikanskbryggda öl.

3. Kända tyska bryggare var inte bryggare
Några av de mest kända tyska ölbryggarna
hade över huvud taget ingen utbildning i yrket. Bland dessa finns Adolphus
Busch, som grundade Budweiser-bryggeriet Anheuser-Busch tillsammans med sin
svärfar Eberhard Anheuser. Busch hade i själva verket bakgrund som säljare inom
detaljhandeln. Frederick Pabst, styrelseordförande för Pabst Brewing Company, var ursprungligen
sjökapten och gifte även han in sig i en redan etablerad ölfamilj. Båda dessa
herrar bidrog dock till att göra bryggerierna kommersiellt framgångsrika genom
sina affärskunskaper.