Trots att vädret inte var till humleodlarnas fördel i juni och juli har augustis regn och lägre temperaturer bidragit till att humleskörden ändå blir större än väntat. Det meddelar de tyska humleodlarnas organisation i en rapport.

För bara en månad sedan var humleodlarna i regionerna Hallertau, Elbe-Saale, Tettnang och Spalt oroliga för att höga temperaturer och brist på regn skulle göra årets tyska humleproduktion 21 till 23 procent lägre än förra årets. Extra oro skapade det faktum att den tyska odlingsarealen dessutom har minskat något. Enligt färska siffror från branschorganisationen Verband Deutscher Hopfenpflanzer förespås dock årets tyska humleskörd uppgå till 45 849 ton från totalt 20 417 hektar odlingsmark. Det är närmare tio procent mer än förra årets 41 794 ton. Den största andelen av detta kommer från den största odlingsregionen i bayerska Hallertau. Här räknar man med att skörda 39 400 ton humle (36 555 ton i fjol) från de 16 995 hektaren odlingsmark.

Trots tidigare farhågor ser årets tyska humleskörd ut att bli större än fjolårets (foto: altmuehlfranken.de).

För regionen Elbe-Saale (som omfattar Thüringen, Sachsen och Sachsen-Anhalt) förväntas en skörd på 3 214 ton (2 488 ton 2018) från 1 547 hektar mark. I Tettnang (Baden-Württemberg) ser skörden ut att landa på 2 572 ton från regionens 1 438 hektar mark. Den minst odlingsregionen Rheinpfalz/Bitburg/Hochdorf förväntas ge 45,9 ton från 22 hektar mark. Den enda region där man räknar med mindre skörd än i fjol är Spalt; från 631,34 ton förra året till 617,5 ton i år på totalt 415 hektar odlingsmark. Den främsta anledningen till detta är att en storm förstörde ungefär tio procent av odlingsarealen nyligen. Eftersom humlen har mognat senare än vanligt, kommer årets skörd inte att komma igång förrän i början av september i Tyskland.